Izgalmas színházi bemutatók Miskolcon

Vona Ildikó

Csehov legismertebb művét, a Három nővért Rusznyák Gábor állította színpadra a Nagyszínházban, Keszég László rendezésében pedig a Játékszínben látható mostantól a Lear halála című kétszemélyes darab, ami Shakespeare Lear királya alapján született.

Lear halála: (b-j) Harsányi Attila, Rózsa Krisztián

Az egyfelvonásos, 16 éven felülieknek szánt előadás szövegkönyvét Enyedi Éva színész-dramaturg készítette William Shakespeare királydrámája nyomán. Két színész számára írt mű született, azonban a művészeknek több szereplőt is meg kell személyesíteniük a cselekmény folyamán. Harsányi Attila (Lear) és Rózsa Krisztián (Bolond) virtuóz játékkal teszik átélhetővé, mozgalmassá, szórakoztatóvá az egyébként súlyos mondanivalót hordozó történetet. Az előadás az Aradi Kamaraszínházzal közös produkció.

Drámai jelenet az előadásból: (b-j) Harsányi Attila (Lear) és Rózsa Krisztián (Bolond)

– A Lear halála egy ember utolsó előtti pillanatának kimerevített képe, függés élet és halál között. Azt mondják, a halál előtt lepereg előttünk az életünk. Ezt szeretnénk megmutatni, színházi nyelvre lefordítani – mondta Keszég László rendező.

Időutazásra invitálják a nézőt a Három nővér szereplői. A Nagyszínházban október 5-én bemutatott Csehov-mű alkotói minden felvonást más-más korba helyeztek, így az 1980-as évek végétől egészen Csehov koráig haladunk vissza az időben. Ezt erősítik Debreczeni Borbála díszletei, Tihanyi Ildi jelmezei, valamint a produkció során felcsendülő (többek közt) Scorpions, Quenn, Elvis Presley-dalok.

Jelenet az előadásból: (b-j) Görög László, Feczesin Kristóf és a három nővér (Szirbik Bernadett, Czakó Julianna, Mészöly Anna)

Rusznyák Gábor rendező szerint ajándék Csehov darabot rendezni. Szerinte Csehov nagyon jól elegyíti a hétköznapiságot a költészettel, hősei egyszerű emberek, de van bennük líraiság.

„Ez a három nő nagyon érzékeny, művelt, de az életre alkalmatlanok. Hatalmas tudásuk van, de ebben a világban ez nem érvényes tudás.

Minden esélyük megvan a boldogságra, de képtelenek változni, változtatni, kilépni a kalitkájukból. Ellenpontként pedig ott van Natasa, aki nem igazi értékeket képvisel, törtető, erőszakos, de érvényesíti magát a világban” – mondta a rendező.

A főbb szerepeket Szirbik Bernadett (Olga), Czakó Julianna (Mása), Mészöly Anna (Irina), Fandl Ferenc (Andrej), Görög László (Versinyin), Tenki Dalma (Natasa), Gáspár Tibor (Csebutikin) alakítja, de láthatjuk még – többek közt – Salat Lehelt, Máhr Ágit, Feczesin Kristófot, Simon Zoltánt is.

Görög László, Máhr Ági (középen) és Fandl Ferenc az I. felvonásban

Nem kellett sokat várni a következő premierre sem a Miskolci Nemzeti Színházban: október 12-én a Kamarában került bemutatásra Kosztolányi Dezső története, az Édes Anna, szintén Rusznyák Gábor rendezésében, Mészöly Annával a címszerepben.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Hasonló cikkek