Izrael: országos megemlékezés a Jom Hasoan

Két percre megállt az élet, és országszerte megemlékezések zajlottak csütörtökön a Jom Hasoán, a holokauszt emléknapján Izraelben.

Délelőtt tízkor az egész országban megállt az élet két percre: az autók és a vonatok megálltak az utakon, az emberek néma főhajtással áldoztak a második világháború zsidóüldözéseiben megölt áldozatok emlékének.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a képviselők felolvasták meggyilkolt rokonaik nevét, és mécsest gyújtottak emlékükre az 1989 óta évente megrendezett megemlékezésen, amit Zelda izraeli költőnő „mindenkinek van neve” című verse ihletett. A kormánypárti és az ellenzéki, a vallásos és a szekuláris képviselők együtt, egymás mellett tisztelegtek felmenőik emléke előtt.

A Jad Vasemben, a holokauszt emlékmúzeumban is megrendezték a hagyományos megemlékezést, koszorút helyeztek el az emlékezés sátrában, ahol építkezéskor a padló alá a haláltáborokból hozott emberi hamvakat helyeztek el.

Ezen a napon,  – már a Jom Hasoá előestéjétől másnap estig, – zárva vannak Izraelben a vendéglők és a szórakozóhelyek, és az összes helyi média is a második világháború idején történt tragédiára emlékező műsorokat sugároz, amikor hatmillió zsidót öltek meg a nácik és szövetségeseik.

Zsidók megmeneküléséért folytatott harcát, és megmentésüket vállaló bátor és tisztességes emberek újabb és újabb történeteit ismerhetik meg az ország lakói.

Izraelben az egyik legszomorúbb napot idén is a lengyel gettófelkelésre emlékezve zárják le a felkelést vezető Mordecháj Anilevitzről elnevezett Jad Mordecháj kibucban, valamint a Gettóharcosok kibucának esti ünnepségén.


Hasonló cikkek