Izraelben lesz a V4-ek első „külföldi” csúcsa

A Times of Israel izraeli hírportál értesülései szerint Benjamin Netanjahu látja vendégül a visegrádi országok kormányfőit február közepén. Ez lesz a visegrádi országok első, tagországokon kívül megtartott csúcsrendezvénye.

Mint írják a holnapon megjelent cikkben, a február 18-19-i csúcsra várják Orbán Viktor magyar kormányfő mellett Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawecki lengyel kormányfőt is. A csúcs ötletét egyébként maga Netanjahu vetette fel, amikor Budapesten találkozott a visegrádi országok vezetőivel.

A cikk megjegyzi, a mulilaterális kapcsolatok mellett szóba fog kerülni újra az EU és Izrael ügye, ugyanis Netanjahu már többször kifogásolta azt, ahogy az Európai Unió az izraeli-palesztin konfliktus kezeli.

Nem tetszik azonban mindenkinek a csúcs ötlete, ugyanis egy kisebb centrista párt részéről felszólították az izraeli kormányfőt, hogy mind az általuk antiszemitának tartot Soros-kampány, mind az ellentmondásos, a háborús bűnök tagadásáról szóló lengyel törvény miatt ne tartsa meg a csúcsot.

Netanyahu azonban megvédte Orbánt akit ismét „Izrael igazi barátjaként” nevezett, aki sokat tett az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a zsidó élet támogatásában és újra és újra kiáll Izrael mellett nemzetközi fórumokon.

Forrás: timesofisrael.com


Hasonló cikkek