Izraeli miniszterelnök: A Pfizer-vakcina kevésbé hatékony a Delta variáns ellen

„Nem tudjuk pontosan, hogy a vakcina milyen mértékben segít, de lényegesen kevésbé a korábban reméltnél” – mondta Naftali Bennett.

Izraelben pénteken 858 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, emellett a hatóságok több országot is feltettek a magas fertőzési arányú helyek listájára is.

Nem tudjuk pontosan, hogy a vakcina milyen mértékben segít, de lényegesen kevésbé a korábban reméltnél” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő később megbeszélést tartott az egészségügy vezető tisztségviselőivel, hogy megvitassák a vírus kezelésének következő lépéseit, figyelembe véve az izraeli számokat és azt, hogy „a Delta mutáció előretört az egész világon, beleértve a beoltott országokat, például Nagy-Britannia, Izrael és az Egyesült Államok” – számolt be Benett.

„Nagy-Britanniában az elmúlt napokban ugrásszerű volt kórházba került gyermekek napi száma. Ez egy olyan fejlemény, amellyel mi is tisztában vagyunk; racionálisan és felelősségteljesen foglalkozunk is vele” – mondta.

Több mint 5,7 millió izraeli kapta meg a Pfizer-vakcina legalább egy adagját és az ország továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgárok – különösen a tizenévesek – menjenek el oltakozni, ha még nem tették volna meg. Március óta a legtöbb koronavírusos esetet diagnosztizálták csütörtökön, a tesztek 1,52%-a pozitív volt – közölte az Izraeli Egészségügyi Minisztérium pénteki közleményében.

Míg a napi esetek száma növekszik, a súlyos morbiditás továbbra is korlátozott.

A fertőzöttek közül 49 került súlyos állapotba, ez öttel kevesebb, mint előző nap volt. Egy héttel korábban, július 10-én azonban csak 39-en voltak. Áprilisban a jelenlegi számhoz hasonlóan mintegy 5900 aktív eset mellett több mint 340 beteg volt súlyos állapotban.

A valószínű magyarázat erre az, hogy a jelenlegi vírushordozók közül mintegy 2000 iskoláskorú, és a lakosság fele már teljesen be van oltva.

Mindkét csoportnál nagyon valószínűtlen, hogy a betegség súlyos formái alakuljanak ki, bár alkalmanként ez előfordulhat. Jelenleg a súlyos állapotban lévő betegek mintegy 60%-a  be van oltva.

 

Forrás: mandiner.hu

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek