Jackie Chan: Csak erős országban lehet kerek a család

Kínai Filmfesztivál nyílt vasárnap Budapesten. Nagyszabású és egyben bensőséges és baráti hangulatban, a patinás épület adta felemelő környezetben, az Uránia Filmszínházban került sor a megnyitóra. A programot kedves gesztusként a BM Duna Művészegyüttes táncosai palotással vezettek fel. Ezt követően a Kínai-Magyar Iskola diákjai a fesztivál díszvendégével, Jackie Chan úrral együtt énekelték el „Az ország” című dalt, melynek refrénje „Csak erős országban lehet kerek a család”.

Az ünnepi beszéddel Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter és kínai kollegái köszöntötték az egybegyűlteket, a kínaiakat és a kínabarát magyarokat. A miniszter úr beszédében megemlítette, hogy országaink kapcsolatában a legfontosabb egymás kultúrájának minél szélesebb körű megismerése, amelynek egyik sarokköve a kultúrák találkozása. Ezt segíti a nemrég megnyílt Pekingi Magyar Intézet, és a hamarosan Budapesten nyaló Kínai Kulturális Intézet. A film egy kiváló lehetőség egymás történelmét megismerni, bepillantani egy távoli nemzet életébe, mindennapjaiban. Balogh Zoltán úr zólt arról is, hogy a júniusban európai és kínai orvosok részvételével konferenciát rendeznek Magyarországon a hagyományos kínai orvoslásról, ami tovább erősíti a kultúrák közeledését.

A kínai miniszter úrtól megtudtuk, hogy kínai filmgyártás több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, ma a legtöbb filmmel és a világon a legtöbb mozivászonnal, több mint 43 000 vetítőteremmel Kína rendelkezik. Hollywoodnak is egyre fontosabb a kínai piac, Jackie Chan véleménye, hogy a következő filmes generáció producerei, rendezői hamar kezdjenek el kínaiul tanulni.

Az ünnepség után Jackie Chan – A kínai Bud Spencer és Terence Hill egy személyben – legújabb filmjét, a kínai-indiai koprodukcióban készült „Kungfuyógá”-t vetítették le, eredeti kínai nyelven, magyar felirattal. Akció, kaland, humor, elképesztő látványvilág a film. Pazar helyszíneken, öt ország nyolc városában jártak a forgatás alatt. A filmrendező reméli, hogy filmje segít abban, hogy a világ jobban megismerje Kínát, a kínai és az indiai kultúrát, melyeket ötvöztek a történetben.

A következő napokban lehetőség lesz az „Ősi folyók”, a” Mekongi akció”, a „Da Tang Xuan Zang” és a „Peking és Seattle találkozása 2: Szerelem könyve” című filmek megtekintésére a Kínai Filmfesztivál keretében, az Uránia Filmszínházban.


Hasonló cikkek