Ján Šikutát választották a Legfelsőbb Bíróság elnökévé

Ján Šikutát választotta a Legfelsőbb Bíróság elnökévé a Bírói Tanács. Zuzana Čaputovának még ki kell neveznie, mielőtt betölthetné posztját.

Šikuta 17 szavazatból 12-t kapott a nyilvános választáson. Ellenfele, Ivan Ruman egyetlen szavazatot sem kapott. Šikuta azt mondta, legfőbb célja elérni, hogy az emberek újra bízzanak az igazságszolgáltatásban. „A szlovák igazságszolgáltatás jelenleg olyan helyzetben van, amilyenben valószínűleg egyetlen európai országé sem. Bírókat vonnak büntetőeljárás alá korrupció gyanúja miatt” – mondta Šikuta. Hozzátette, hogy jogszabályi változásokra van szükség.

Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke gratulált Šikutának, és kijelentette, hogy a konkrétan megfogalmazott céljaival győzte meg.

Juraj Kliment, a Bírói Tanács új tagja, a Szlovák Legfelsőbb Bíróság bírója azok között volt, akik egyik jelöltre sem szavaztak. Kijelentette, hogy Šikuta megválasztása kompromisszumos megoldás, és őt meglepte. „Nem gondolom, hogy ez a választás megoldás lenne az igazságszolgáltatás megváltozása szempontjából. Csalódott vagyok” – mondta Kliment. Ő és az Bírói Tanács több tagja azt rója fel Šikutának, hogy összefonódott a neve Štefan Harabinéval és a körülötte lévő bírókéval.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek