Jane Austen Emma című regényének születésnapja

1815 december 25-én jelent meg először Jane Austen Emma című regénye Londonban, melynek kiadását maga az írónő finanszírozta. Austen megtartotta a szerzői jogdíjat, és 10%-os jutalékot fizetett a kiadónak, Amerikában 4$ volt egy példány belőle. Habár az Emma első fogadtatása vegyesnek nevezhető, később jócskán megnőtt a népszerűsége, mígnem a regény főszereplője, Emma Woodhouse mindenki kedvencévé nem vált. Ez bizonyára meglepte a szerzőt, aki korábban úgy nyilatkozott a karakterről, mint „akit senki nem fog igazán kedvelni, kivéve engem”.

Vajon Austen azért gondolta így, mert egy olyan karaktert alkotott, aki teljesen független anyagilag? Aki bár szereti a házasságkerítő szerepét játszani, ő maga sosem ment férjhez? Habár a kérdésre talán sosem kapunk választ, az biztos, hogy Jane Austen Emmája igazi klasszikussá vált és csak jót tettek neki az évek, mit sem veszített az értékeiből.

Isten éltesse sokáig!

 

Forrás: Bookstr


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek