Januárban sem javult az euróövezeti gazdasági aktivitás

Még mindig messze az alagút vége, de már egyre közelebb van.

Az előzetes becslésnél kevésbé ugyan, de januárban is gyengült az euróövezeti gazdasági aktivitás – ezt mutatják a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai.

Januárban a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes 45,0 pontnál kevésbé, 45,4 pontra csökkent a decemberi 46,4 pontról. A feldolgozóipari BMI a héten már korábban, hétfőn publikált végleges értéke az előzetes 54,7 pontnál kissé magasabb, 54,8 pont lett januárban, de ezzel együtt is jóval alacsonyabb a decemberben elért 55,2 pontnál.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke 47,8 pont lett, szintén kissé jobb az előzetes 47,5 pontnál, de alacsonyabb a decemberi 49,1 pontnál. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az euróövezeti kompozit BMI már az ötödik egymást követő hónapja tartózkodik 50 pont alatt és tavaly május óta a teljesítmény zsugorodásának a második legnagyobb mértékét jelzi.

Az új megrendelések beérkezése a hatodik egymást követő hónapja csökken és 50 pont alatti értéket mutat az export részmutatója is. A foglalkoztatási részmutató szintén zsugorodást jelzett januárban, de 11 hónapja a legkisebb mértékűt. Az elkövetkező 12 hónap lehetőségeiről alkotott megítélést számszerűsítő mutató csökkent a decemberihez képest, de még az ötven pontos határ felett tartózkodik.

A legmagasabb kompozit index értéket Németország érte el januárban, 50,8 pontot, de ez is héthavi mélypontnak számít a decemberi 52 pont után. Mindenhol máshol az 50 pontos határ alatt alakult ki a kompozit index értéke. A francia 47,7 pont lett, két hónapja a legalacsonyabb, de kedvezőbb az előzetes 47,0 pontnál. Az olasz 47,2 pont lett, ami javulást jelent, három hónapja a legmagasabb értéket. A spanyol index két hónapja a legalacsonyabb 43,2 pont lett, az írországi pedig nyolc hónapja a legalacsonyabb, 40,3 pont.

A koronavírus-járvány korlátozására tett erőfeszítések a várható módon érzékenyen érintették az euróövezet gazdasági teljesítményét az év kezdetén. A visszaesés elsősorban a szolgáltatóiparban volt érzékelhető, míg a feldolgozóipar továbbra is viszonylag erős támaszt nyújt a gazdasági aktivitásnak, bár a beszállítói fennakadások és a kereslet gyengülése már itt is érezteti fékező hatását.

A felvett adatok alapján „az első negyedévben GDP-csökkenést lehet valószínűsíteni az euróövezetben, bár jóval kisebb mértékűt a 2020 első felében tapasztaltnál” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Véleménye szerint a járványvédelmi intézkedések az elkövetkező hónapokban is fékezni fogják az euróövezeti gazdasági aktivitást, és ez – tekintettel az oltások tervezettnél lassúbb terítéséhez – valószínűleg még a második negyedévben is így lesz. A legfőbb járványellenes gazdaságpolitikai eszköz így továbbra is a költségvetési és monetáris támogatás lesz a munkahelyvesztések megakadályozása érdekében a legsúlyosabban érintett ágazatokban, a vendéglátásban, a turizmusban, az utazási szolgáltatásokban és a kiskereskedelemben.

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek