Játékosan nevelni

Sokat hallunk manapság az úgynevezett „fejlesztő játékok” hasznosságáról, ezt hirdetik a gyártók úton-útfélen, persze, általában méregdrágán. Pedig, nem kell messzire menni, ha a gyermekünket játékosan szeretnénk fejleszteni. Sőt: költeni sem szükséges ilyen eszközökre.

Gondoljunk csak bele: régen mit csináltak az anyukák? Együtt voltak a kicsinyeikkel, akiknek az értelme annyival gyorsabban nőtt, amennyire sokszor az édesanyja beszélt hozzá, kezébe vette, ringatta… A szeretetteli közegből kiszakadt porontyok értelmi, sőt fizikai fejlődése is elmaradhat a gondoskodó környezetben élő babákéhoz képest. Ezt kísérletek is igazolják.

013
Mondókázó anyuka a Válaszkész Szülők 5. születésnapi ünnepségén

Mit jelent a korai fejlesztés valójában?

Mai világunkban azonban gyakran másokra kell bízzuk gyermekeink nevelését, így néha azon vesszük észre magunkat, hogy a szülői érintést puha plüssfigurákkal és „készségfejlesztő” játékokkal igyekszünk pótolni. Ettől a gyermek ügyesedhet – de az érzelmi „fejlesztést” csak tőlünk és a nevelőitől kaphatja meg.

Ezért is lényeges felismernünk az érzelmi nevelés igazi mibenlétét. Amely már az ölbeli kisbabával való foglalkozásnál kezdődik. Azonban félreértés ne essék: „Nem megmutatni kell a babának, mit hogyan kellene csinálnia, bízzuk ezt csak rá – hiszen éppen az az érzelmi nevelés lényege, hogy EGYÜTT vagyunk, EGYÜTT játszunk a picivel; nem tanításról van itt szó, hanem közös szórakozásról.” – figyelmeztet Hazay Annamária zenepedagógus.

A kötődő nevelés alapjai

Az anyukák akkor tehetnek igazán sokat kicsinyük érzelmi-lelki és egyben testi egészségének megalapozásáért, ha JELEN VANNAK és vele foglalkoznak: akár a testükön hordozva, olykor énekelgetve nekik, máskor különféle ringató mondókákkal keltve fel a kicsi figyelmét.

Azok a gyerekek, akikkel sokat foglalkoztak a szüleik, köztudomásúlag hamarabb kezdenek el beszélni, jobb eredményeket is érnek el az iskolában is. S nem utolsó sorban: olyan emberekké válnak, akik másokra is odafigyelnek.

 

Nyitókép: Hazay Annamária ringató foglalkozása a Válaszkész Szülők családi rendezvényén


Hasonló cikkek