Javulhat az együttműködés Németország és az Egyesült Államok között

Volt miniszterével szemben a német kancellár nem barátságról, csak közös meggyőződésről beszélt Biden kapcsán.

Az Egyesült Államok elnöki tisztségében történt váltás révén javulhat a német-amerikai együttműködés – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben. A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kifejtette, hogy az új washingtoni vezetéssel az előző négy évhez képest „a közös meggyőződések szélesebb alapjára” lehet építeni az együttműködést.

Így az új elnök, Joe Biden első döntéseivel máris megnyílt a közös munka folytatásának lehetősége az ENSZ egészségügyi szervezetében (WHO) és a párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezmény keretében – mondta Angela Merkel, hozzáfűzve, hogy „valószínűleg a migráció kérdéseiben is hasonlóbbak a vélemények”. Mindez azonban nem változtat azon, hogy az Európai Uniónak (EU) az eddiginél nagyobb felelősséget kell vállalnia katonai és diplomáciai ügyekben, és számos más területen is. „Az a jó hírem van, hogy Németország és az EU készen áll erre” – mondta a német kancellár.

Kiemelte: biztos, hogy „lesznek viták” a Biden-adminisztrációval. Ez a korábbi demokrata elnökök idején sem volt másként. Ezt mutatja, hogy Joe Biden alelnöksége – Barack Obama elnöksége – idején élesen eltértek Berlin és Washington nézetei az amerikai kormányzat által Ukrajnának szánt fegyverszállítások ügyében – fejtette ki Angela Merkel.

Az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszer bővítésével, a még épülő Északi Áramlat-2 vezeték ügyéről elmondta: kormányának véleménye „egyelőre” nem változott, továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a beruházás befejeződhet, a beruházás részvevőivel szembeni amerikai szankciók pedig „nincsenek rendben”.U gyanakkor az új washingtoni kormányzattal is beszélni kell az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatokról, így arról is, hogy milyen mértékben lehet függővé válni az orosz földgáztól – tette hozzá a német kancellár.

Szerdán Ursula von der Leyen, Merkel korábbi védelmi minisztere, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Biden személyében Brüsszel új barátra lelt.

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek