Javulnak az utak Csongrád-Csanádban

Jó hírekkel zárul a 2021-es év: két nagyszabású útjavítás is elkészült. Ráadásul jövőre megyeszerte folytatódnak a beruházások

A két nem rég zárult munkának, az autópálya – lehajtónak és a kerékpárútnak,  köszönhetően sokkal gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés Csongrád- Csanádban. Aminek majd az emberek, közlekedésben résztvevők, de akár még a vállalkozások is hasznát láthatják.

Csengele sokat nyer a lehajtó megépülésével

A Kisteleki járásban található község stabil helyet nyer magának az ország közlekedési térképén. Ugyanis a nemzetgazdasági, infrastrukturális és közlekedésbiztonsági szempontból is igen jelentőségteljes csengelei autópálya-lehajtó az egyik olyan befejezett projekt, amelyre méltán lehetnek büszkék a megyeiek. Emellett pedig természetesen országos szinten is fontos előrelépés, hogy már idén használható lesz az M5-ösön kialakított lehajtó mindkét oldala.

Ezzel természetesen a település is jól jár, hiszen sok szempontból a fejlődés útjára lép. Ha a vírushelyzet megengedi, akkor december 15-én délután ünnepélyes átadóra is sor kerül majd.

Ugyanakkor még ebben az évben a kerékpárosok is örülhetnek, hiszen régóta várt biciklis útszakasz vált járhatóvá.

Elkészült a Szeged–Sándorfalva–Dóc–Ópusztaszer kerékpárút

Ennek a beruházásnak végösszege meghaladta az egy milliárd forintot. A szakemberek folyamatosan haladtak a munkálatokkal, ezért habár ünnepélyesen még nem adták át a kerékpárutat, az elkészült szakaszokat, amint lehetett rögtön használták is a kerékpárosok. Így nagyban megkönnyítették a közlekedésüket.

Utoljára a Sándorfalva belterületén húzódó rész megerősítése és a csapadékvíz elvezetésének megoldása maradt, amire 60 millió forintos pluszforrást igényeltek és kaptak – írja a delmagyar.hu.

Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke az említett lapnak azt is elmondta, hogy milyen tervek várhatóak a jövőben. A magyar állam és az Európai Bizottság finanszírozásában 1,5 milliárd forintot nyert Csongrád-Csanád megye utak felújítására. A pályázat kedvezményezettje a Magyar Közút Nonprofit Zrt., vagyis ők végeztetik majd el a kivitelezővel a beruházást.

Szintén két szakasz újul meg

Azt, hogy melyik utak, pontosabban útszakaszok újuljanak meg, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat határozta meg. Döntésük szerint pedig a Maroslele–Óföldeák és a Szegvár–Mindszent út még hiányzó, fel nem újított részének rekonstrukciós munkáit végzik el. A tervekkel már el is készültek, a közbeszerzési pályázatot is kiírták. Tehát sikeres javaslatok esetén már csak a kivitelező kiválasztása lesz hátra a munkálatok megkezdése előtt. Amelyeket, ha minden jól megy már jövő tavaszra el is kezdhetnek.

Farkas Cs. Tekla

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek