Jéggel védik a gyümölcsfákat a fagy ellen Félegyházán

Az egész éjszakát a fagy elleni védekezéssel töltik a szakemberek a Kiskunfélegyháza határában található kajszibarack-ültetvényen. Idén sem kedvező az időjárás a gyümölcsökre nézve.

Péntek hajnalban mínusz 5,5 Celsius-fok volt, így muszáj alkalmazni valamilyen módszert annak érdekében, hogy legyen valamennyi gyümölcs az idén. Több védekezési módszert is bevetettek, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy sikerült-e megóvni a virágzó gyümölcsfákat az elfagyástól – számolt be a BAON a védekezésről.

Szalmabálákat vásárolnak a termelők, melyeket a gyümölcsösökben helyeznek ki, ha nulla fok alá csökken a hőmérséklet, akkor az előre belocsolt bálákat meggyújtják és folyamatosan locsolják. Általában éjfél körül kezdik a fagyvédelmet, ami reggel nyolcig tart, hiszen napfelkeltekor van a leghidegebb. Ha szerencséjük van, akkor ezt a párás füstöt éppen a gyümölcsfák felé viszi a szél és ezáltal a fagyhatás mérsékelhető.

Buszlai István, a kiskunfélegyházi Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft. ügyvezetője tíz munkatársával együtt már egymás után a harmadik éjszakát töltötte a gyümölcsösben. Továbbá elmondta, hogy mivel nem tudják a teljes gyümölcsöst ezzel a módszerrel védeni, beindították a mikroszórófejes öntözőrendszert is. Ez az úgynevezett fagyvédelmi öntözés. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetében hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a faágakra fagyott jég szigetel és védi a fagytól a növényeket. Bár a jégbe fagyott gyümölcsös látványa elég ijesztő, de a jég nem engedi nulla fok alá csökkenni a bibe hőmérsékletét, bár az öntözéses fagyvédelem egyik hátránya, hogy később nagyobb eséllyel támadja meg a kajszit a monília.

Juhász Márta


Hasonló cikkek