Jelenleg sem a Híd, sem az MKP nem jutna be a parlamentbe

Ha augusztus közepén tartották volna a parlamenti választásokat, sem a Híd (4,3%) sem az MKP (3,5%) nem ugrotta volna meg a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöböt. Legkésőbb augusztus végéig eldől, hogy koalícióra lép-e egymással a két párt.

A Smer párt nyert volna a szavazatok 20,8 százalékát szerezve meg. A második helyen a Progresszív Szlovákia – Együtt (Progresívne Slovensko – Spolu) pártkoalíció végzett volna 14,9%-kal, a harmadikon pedig az ĽSNS 11,4%-kal. Mindez a Focus ügynökség aktuális felmérésének eredményeiből derül ki, melyet 1010 válaszadó bevonásával végeztek el augusztus 13. és 19. között.

A felmérés eredménye szerint a parlamentbe még hat párt és mozgalom jutott volna: az SaS (7,9%), a KDH (7,3%), az SNS (7%), a Család Vagyunk (Sme rodina – 6,6%), az OĽaNO (6,1%) és az alakulófélben lévő Az Emberekért (Za ľudí – 5,5%) párt. A Smer 36, a Progresszív Szlovákia – Együtt koalíció 26, az ĽSNS 20, az SaS 14, a KDH és az SNS 12-12, a Család Vagyunk 11, az OĽaNO 10, Az Emberekért pedig 9 mandátumot szerezne a parlamentben.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek