Jelentős beruházással bővül a Nagyszéksós-tó: íme, a részletek

Látogatóközpont és új túraútvonal létesül

A Mórahalom vonzáskörzetében található természetsziget már most népszerű a turisták körében. Ám jövőre hatalmas, 1,7 milliárdos beruházás kezdődik a területen

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, látogatóközponttal és egyéb látványelemekkel gyarapodik a Nagyszéksós – tó és környéke, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a természetvédelem, és mindezt összeköthessék a turisztikával. Mára részleteket is tudunk a fejlesztéssel kapcsolatban.

Amellett, hogy a tó teljesen körül járható lesz, családbarát pihenő helyet, bakancsos túraútvonalat és egy vízbe süllyesztett madárleső bázist is kialakítanak. A közel 800 négyzetméteres látogatóközpont épületében interaktív kiállítást, előadóteret, valamint programok és foglalkozások helyszínét is biztosítják.

De mindezzel még nem ért véget azon tervek sora, melyek kivitelezése jövő év januárjában indul. A bivalyok világát is tökéletesen meg lehet majd ismerni, s mivel ezek az állatok hálás szimbiózisban élnek a madarakkal, szakemberek a gyógyításra is gondolnak.

Állatvilág a Nagyszéksós-tónál – Fotó: Móra – Net Televízió

Létrehoznak egy madárházat a központban, melyben sérült gólyákat és más védett szárnyasokat is gondoznak majd. Ezenkívül megépítenek egy gólyaröpdét, ahol a gyógyuló madarakat meg is tekinthetik a látogatók. Ezzel a lépéssel közelebb szeretnék hozni az emberekhez a természetet és a természetvédelmet. Mivel mi használjuk a Földet, mindenekelőtt a mi feladatunk az, hogy megóvjuk és gondozzuk az itt tartózkodó élőlényeket. A madárházban erre is nagy figyelmet fordítanak, hiszen mind Mórahalom önkormányzata, mind pedig a Kiskunsági Nemzeti Park kiemelt ügynek tekinti a környezetvédelmet.

A beruházásról Szűcs Anikó vezető projektmenedzser adott hivatalos tájékoztatást a Móra – Net Televíziónak. A városa célja az, hogy a már most is több mint száz bivalyból álló gulya a megújult látogatóközpont segítségével még inkább felhívja a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park értékeire – tették közzé a hírportál YouTube csatornáján.

A természeti értékek és a fenntarthatóság mellett a pályázat megvalósítás magától értetődő módon nagy hatással lesz a turizmusra. Legalábbis minden ezen dolgozó szakember így kalkulál, és ezt várja a kivitelezéstől, melyre eddigi információink szerint körülbelül 1 – 1,5 évet szánnak.

A Nagyszéksós – tó területén és környékén kiépülő kilátók, túraútvonalak és egyéb látványelemek, tehát nem csak Mórahalom városának színvonalát emelik egy fokkal feljebb, hanem jó szolgálatot tesznek, a térségnek és Csongrád – Csanád megyének is. Többek között ezért olyan összetett és hosszadalmas a munka. Ám a látványtervek már készen vannak, melyeket a mellékelt videóban megtekinthetnek olvasóink.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek