Jelentős segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

Egyre több ország hoz szabad mozgást korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt. Nem kérdés, hogy ez hatással lesz egyes mezőgazdasági tevékenységekre, hiszen amennyiben a mezőgazdasági teendőket nem végzik el időben a gazdák, búcsút mondhatunk a betakarításra váró terményeknek. Előfordulhat az is, hogy a vetés marad el, a közeljövő élelmiszer készleteit veszélyeztetve. Vagyis, az élelmiszertermelés összeomlása végzetes hatással lehet az élelmezés biztonságra.

Az agrarszektor.hu információi alapján az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) online térképes eszköz segítségével próbál információt szolgáltatni a legfontosabb élelmiszer- és mezőgazdasági cikkek vetésének és betakarításának ideális idejéről. A térképes felület közérthetően mutatja meg, hogy a helyi mezőgazdasági-környezeti adottságok alapján mikor esedékesek a mezőgazdasági munkák. Ez az eszköz a legfontosabb terményekről informál, többek között a banánról, kölesről, édesburgonyáról, rizsről, paradicsomról vagy a búzáról.

A térkép színkódokat alkalmaz, amely a FAO javaslatát tartalmazza országok és termények szintjére lebontva. A zöld szín azt jelzi, hogy az aratást vagy vetést el kell kezdeni, és minél hamarabb befejezni. Ezzel főleg az ideális esetben áprilisra eső tevékenységeknél találkozunk, függetlenül a tevékenység teljes időtartamától. A sárga szín jelentése pedig az, hogy érdemes a helyzetet szoros figyelemmel követni a válság alakulásának tükrében, és esetleg felgyorsítani, amennyiben ez lehetséges.

A búza és a kukorica vetése esetén zöld színűre vált a térkép hazánkban, ugyanezek betakarítása esetében pedig Magyarországot tekintve sárgára színeződés látható.


Hasonló cikkek