Jill Biden menekült gyerekekkel is találkozott Kassán

Jill Biden, az amerikai elnök felesége vasárnap támogatását és elismerését fejezte ki a kassai menekültkrízisközpont önkénteseinek és képviselőinek, akikkel szlovákiai látogatása során találkozott. A nap folyamán az egyik kassai, ukrán gyerekeket is befogadott alapiskolába is ellátogatott, ahol a háború elől elmenekült gyerekekkel és az ő szüleikkel beszélgetett.

A first lady első útja a kassai vasút- és autóbuszállomáshoz közeli menekültközpontba vezetett. Elsősorban arra volt kíváncsi, honnan jöttek, mi történt az otthonukkal, vagy mit tapasztaltak, miután átlépték a határt és megérkeztek Kassára. A központ megtekintése és bejárása után a Tomášikova utcai általános iskolába ment , ahol nemrégiben két osztályt nyitottak 60 Ukrajnából érkezett és befogadott diák számára.

A helyszínen elhangzottak szerint az ukrán anyukák nagyon pozitívan fogadták Biden asszony látogatását, igazából sokuknak az utolsó pillanatig fogalmuk sem volt arról, hogy a találkozón ő is jelen lesz. A Kijevből két fiával elmenekült, de harmadik fiát és férjét Ukrajnában hátrahagyott Katarína a következőket mondta a First Ladynek: „Remélem, hogy amikor az elnök felesége visszatér a férjéhez Amerikába, elmondja neki, hogy mi, ukrán nők szeretnénk visszatérni a férjeinkhez Ukrajnába, hogy otthon, odahaza nevelhessük tovább gyermekeinket, és hogy minél hamarabb visszatérjünk a munkahelyeinkre, pontosan úgy, ahogyan az korábban volt.” – mondta a kijevi származású édesanya.

Az elnök feleségének Kelet-Szlovákia látogatása az ukrán-szlovák határ, egész pontosan a felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelőhely megtekintésével végződött, ahol a határra érkező menekültekkel, az őket segítő segélyszervezetekkel és egyéb intézmények képviselőivel találkozott. A felsőnémeti és a kassai repülőtér közötti vonalon többször is útlezárásokra kellett számítania az autósoknak. Jill Biden kelet-európai programsorozata május 9-én hétfőn ért véget, amikor a szlovák kormány tagjaival is találkozott.

Forrás: tasr, ujszo.com

Fotók: Németh Róbert

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek