Jó Ember Díj

A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is május első napján adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a Káplár László Jó Ember Díjat, Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotását Pécsváradon, a vár lovagtermében.

Tóth Péter Lóránt

 A díjat Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, drámapedagógus vehette át, aki a Kárpát-medencében élőkhöz viszi el a költészet szeretetét. Rendhagyó órákat tart a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, vajdasági gyerekeknek, valamint önálló estjein vezeti be a vers szépségeibe a  felnőtteket. E mellett szerepet vállal a nehéz sorsú gyerekek segítésében is, adományokat gyűjt részükre.

 Tizenhárom évvel ezelőtt hunyt el, az MTI Baranya megyei tudósítója, Káplár László, akinek  egész munkásságára az emberi értékek, teljesítmények tisztelete, a humanizmus volt jellemző. Emléke, s az általa képviselt értékrend a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány, ami a kulturális teljesítmények díjazására, a névadó személye előtt tisztelegve hozta  létre a Káplár László Jó Ember Díjat, amit évente egyszer adnak át a kuratórium döntése alapján.

 Évről évre a  kuratórium olyan személyek jelölését várja, akik csak egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, sok ember javát szolgálva a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

 A díj névadója, Káplár László, mint természetbarát családjával minden évben felment a Zengőre a bánáti bazsarózsa virágzásának idején, ezért tartják a díjátadót is ebben az időszakban.


 A Káplár László Jó Ember Díj eddigi tulajdonosai: 

Káplár László posztumusz – 2006

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006

Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007

Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008

László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009

Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010

Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011

Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012

Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész) – 2013

H. Csongrády Márta (Debrecen, fotó- és képzőművész) – 2014

Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA létrehozója) – 2015

Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016

 

 

 


Hasonló cikkek