Jó Ember díjas lett dr. Lala

Ebben az esztendőben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Jó Ember díjat Balogh Lászlónak – dr. Lala bohócdoktornak – ítélte oda.

 Az elmúlt tizenhét évben közel százezer, kórházban fekvő gyereknek nyújtott segítséget a nevetésterápia módszerével bohócdoktorként Balogh László, dr. Lala, aki az Állami Artistaképző Intézetben végzett. Artistaként rendszeresen részt vett Ausztriában és Svájcban megrendezett cirkuszfesztiválokon, tagja volt a világhírű svájci Circus Monty társulatnak, valamint 1982-től hét éven át az Magyar Televízió és a Duna TV Cigánykerék, Szórakaténusz és Bohóccipő című műsorainak állandó szereplője volt.

 Tizenhét évvel ezelőtt, 2000-ben az ő kezdeményezésére jött létre A Magyar Bohócok A Betegekért Alapítvány, amelynek művészeti vezetője, később kuratóriumi elnöke is lett. Maga is aktív bohócdoktor,ebben az esztendőben négy helyen csal mosolyt a gyerekek arcára – Heim Pál Gyermekkórház, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, székesfehérvári Szent György és az orosházi kórházban -, valamint heti rendszerességgel látogatja az orosházi értelmileg akadályozott személyek napközbeni ellátásával foglalkozó Vadvirág Esély Klubbot.

 Mint mondja, hetente csaknem kétszáz gyereket látogatnak meg, s egy nap a többi bohócdoktorral közösen átlagosan 3,5-4 órán keresztül járják  a sebészeti, belgyógyászati, gasztro-enterológiai, neurológiai, orr-fül gégészeti, toxikológiai és onkológiai osztályokat. A daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek ágyai mellett töltik el a legtöbb időt.

 – Nem hagyhatok úgy ott egy gyereket, hogy sírjon – ad hangot véleményének. – Annak nincs értelme, sírna nélkülem is. Persze előfordul olyan is, hogy valami olyat teszek, mint bohócdoktor, ami nem tetszik a kis betegnek, de akkor sem adhatom fel, visszamegyek, mert a bohócságnak pont az a lényege, hogy ugyan elbukik a bohóc, de utána mindig föláll, s addig nem adja fel, míg nem győz.

 A  Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a nevét viselő, 2003-ban ötvenévesen elhunyt újságíró által képviselt értékrend megőrzésére jött létre. A kulturális teljesítmények elismerésére pedig 2005-ben hozták létre a Jó Ember Díjat – ami Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása – ezzel is tisztelegve a Káplár László személye előtt, amit évente egyszer adnak át.

Kapcsolódó tartalmú cikkek >> Jó ember DÍj

 

 

 


Hasonló cikkek