Jó volt a szilva termés Bács-Kiskun megyében

Szilvából 12–14 ezer tonna terem Bács-Kiskun megyében, minden gyümölcs között kimagaslóan. Idén sem maradt el a hozam a sokéves átlagtól. Szedd magad akciókat szerveztek a helyi gyümölcsösökben. 

­Kecskemét, Kiskunfélegyháza és Borota környékén több sárgabarack-termesztő gazdán segítenek nyaranta az olcsóbb gyümölcsre pályázó alkalmi szüretelők. Idén azonban már májusban tudta mindenki a híradásokból, hogy aligha kapnak bebocsátást a gyümölcsösökbe, hiszen a kajszit lényegében a tél végén betakarították a fagyok, komoly veszteséget okozva a termesztőknek, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megye évi 60–70 ezer tonna összes gyümölcstermésének körülbelül 10 százalékát képezi a kajszi.

Az őszibarackból annál kevesebb, két-háromezer tonna terem, amelynek szedésével úgy tűnik, általában bírnak a gazdák, mert nemigen szerveznek Szedd magad! akciókat erre a gyümölcsre. Főleg idén győzték a szüretet, mert a sokéves átlagnak alig felét teremték a fák. Több kecskeméti, lajosmizsei szamócás gazdaság bőségesebb években nem nélkülözheti a szedőket, ám idén ők sem hívtak senkit. Kecskemét és Kisszállás környékén viszonylag jól termett a meggy, így nem maradt el a szedési akciót. A szilva és a szőlő virágai kár nélkül vészelték át a telet, és e két növény kárpótolta a gyümölcsféléket helyből beszerzőket.

Szőlőre főleg Kecskemét környékén szerveztek szedési programokat, idén a gazdaságok többségében bő termést adtak a venyigék. Szilvából 12–14 ezer tonna terem Bács-Kiskun megyében, minden gyümölcs között kimagaslóan. Idén sem maradt el a hozam a sokéves átlagtól. Elégséges hozamok esetén Bács-Kiskun megyében más terményekre is hívtak szüretelőket a termesztők. Például Ballószögön birsalmára, Lajosmizsén levendulára, Kiskunfélegyházán pedig körtére. – írja a BAON.HU

Juhász Márta


Hasonló cikkek