Jobban élünk, mint 1989 előtt?

A szlovákiai lakosság mintegy fele úgy véli, hogy 1989 novembere óta jobban élnek az átlagemberek Szlovákiában. Ennek ellenkezőjéről a válaszadók nem egészen 40 százaléka van meggyőződve – derül ki a Go4insight ügynökség felméréséből, amelyről Rastislav Kočan tájékozatta a TASR-t az ügynökség nevében.

A lakosság közel 12 százalékának véleménye szerint a rendszerváltozás óta nem sokat változott az életszínvonal. Két nagy csoportra oszlik az ország, a két csoport teljesen eltérően értékeli az elmúlt 30 évet. „Inkább az életkorral és a képzettséggel függ össze ez a különbség” – állítja Kočan.

A rendszerváltás óta történt változásokról a fiatalok véleménye a legjobb, továbbá a jobb szociális helyzetben lévőké, a Pozsonyi kerületben, valamint a nagyobb városokban élőké. Az is érvényes, hogy minél idősebb és minél alacsonyabb végzettségű a válaszadó, annál negatívabban értékeli az 1989 óta végbement változásokat.

A lakosság a határok megnyitását értékeli a legtöbbre. A lakosság több mint negyede szerint az életszínvonal is emelkedett, amit abban látnak, hogy mindenféle áruhoz hozzá lehet jutni a boltokban, hogy magasabbak a fizetések, jobb anyagi helyzetben vannak a családok és több lehetőség áll a fiatalok előtt. A válaszadók további negyed része a szólásszabadságot, a vallásszabadságot és az információhoz való szabad hozzájutást értékeli a legtöbbre.

A lakosok kb. 30 százaléka szerint romlott az életszínvonal a bársonyos forradalom óta, főleg ami a családjuk anyagi helyzetét, az alacsony fizetéseket, a túl alacsony nyugdíjakat, a lakáshoz jutás nehézségét, az élelmiszerek minőségének romlását illeti. Közülük vélik a legtöbben úgy, hogy az emberi kapcsolatok is rosszabbak, mint a rendszerváltás előtt. A középkorú lakosok szerint most elhelyezkedni is nehezebb, és nőtt a munkanélküliség. A 60 év felettiek romlást látnak a szociális rendszerben, az egészségügyben, az oktatásban és a közbiztonság terén is.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek