Jogerős ítélet a jemeni orvos ügyében

A bejegyzett páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát.

A Pécsi Járásbíróság 2019. március 26-án megtartott előkészítő ülésén jóváhagyta a jemeni állampolgárságú vádlott és a Pécsi Járás Ügyészség között a bűnösség beismerésére és annak következményeire vonatkozóan létrejött egyezséget, és a vádlottat különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntette miatt 2 év börtönre és 7.000.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 228.600 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint mentesítette a vádlottat a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól és rendelkezett az eljárás során bűnjelként lefoglalt iratokról.

A vádlott egy egészségügyi szolgáltató gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként, 2009-2012. üzleti években az ország több pontján, összesen 21 helyszínen, infrahang egészségügyi kezelési központot működtetett érszűkületes betegek ellátására, ahol a vádlott által bevezetett és ellenőrzött elszámolási-, bevétel és költség-nyilvántartási szisztémát alkalmazták.

Ennek lényege az volt, hogy a rendelőkben a bejegyzett páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát, a fennmaradó további bevételeket nem vezették fel a könyvelésükben, azokat eltitkolták. A le nem könyvelt, készpénzben a páciensektől átvett összegeket a rendelőkből az alkalmazottak vagy a közreműködő orvosok és egyéb, a társaság által foglalkoztatott személyek eljuttatták a vádlott részére.

Az így elvont bevétel ebben az időszakban 178.364.320 forint volt, melyet a vádlott a gazdasági társaság vagyonából jogtalanul eltulajdonított, valamint a társaság pénzügyi helyzetének áttekintését, ellenőrzését meghiúsította.

Az ítélet jogerős.

Az ügyészség és a terhelt a vádemelés előtt egyezséget köthet a terhelt által elkövetett bűncselekmény vonatkozásában a bűnösség beismeréséről és ennek következményeiről. Az egyezség megkötését a terhelt, a védő és az ügyészség egyaránt kezdeményezheti. A bíróság az egyezséget jóváhagyja, ha az egyezség a szabályoknak megfelelt, a vádlott az egyezség természetét és jóváhagyásának következményeit megértette, illetve beszámítási képessége és beismerésének önkéntessége iránt észszerű kétely nem mutatkozik, és bűnösséget beismerő nyilatkozata egyértelmű és azt az ügyiratok alátámasztják.

A fotó illusztráció.


Hasonló cikkek