Jogosulatlanul vett fel 11 millió forint nyugdíjat a “nyírmeggyesi” házaspár

Nyíregyháza – Fiktív lakcímbejelentés alapján vettek fel nyugdíjat és családi pótlékot.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat azzal a három honosított magyar állampolgárral és magyar segítőjükkel szemben, akik Nyírmeggyesen létesítettek fiktív lakcímet azért, hogy a magyar államtól jogosulatlanul jussanak nyugdíjhoz és családi pótlékhoz.

A családtagok a ház magyar tulajdonosának segítségével 2014-ben jelentkeztek be a nyírmeggyesi ingatlanba úgy, hogy tisztában voltak vele: életvitelszerűen nem fognak ott lakni – erre azért volt szükségük, mert öregségi nyugdíjellátásra az jogosult, akinek Magyarországon van állandó lakóhelye.

Az idős házaspár 2015-ben nyugellátást, míg menyük családtámogatási ellátást igényelt, melyet a Magyar Államkincstár éveken keresztül folyósított nekik. A község jegyzője azonban helyszíni szemlét rendelt el, és kiderült, hogy nem laknak életvitelszerűen az ingatlanban, ezért az állandó lakcímet érvénytelenítették, a folyósító szerv pedig visszavonta a határozatait. A vádlottak jogosulatlanul több mint 11 millió forint nyugdíjat és közel 1 millió forint családi pótlékot vettek fel, ezért az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta, és azt, hogy a jogosulatlanul felvett összegekre a bíróság vagyonelkobzást is elrendeljen – tájékoztott dr. Borsodi-Buss Emese, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Forrás: szon.hu


Hasonló cikkek