Johnson: A brit katonák többsége távozott Afganisztánból

Megkezdődött a brit hadsereg utolsó alakulatainak kivonása Afganisztánból, és a kontingens zöme már haza is tért – jelentette be csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök.

    Johnson a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: soha nem volt cél a nemzetközi katonai jelenlét véglegesítése Afganisztánban, Nagy-Britanniának és a NATO-szövetségeseinek mindig is az volt a szándéka, hogy katonáit kivonja Afganisztánból, a kérdés csak az volt, hogy mikor.
Úgy fogalmazott: a csapatkivonásra “soha nem kínálkozik tökéletes pillanat”, de az Afganisztánban állomásozó brit fegyveres erők már 2014-ben beszüntettek minden harci műveletet, és a katonák nagy többsége azóta már haza is tért.

A brit kormányfő elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben 150 ezer brit katona szolgált Afganisztánban, és közülük 457 vesztette életét.
Az utóbbi időben már csak 750 brit katona maradt Afganisztánban, hogy a NATO kötelékében részt vegyen az afganisztáni biztonsági erők kiképzésében és támogatásában, de miután a múlt havi NATO-csúcs résztvevői deklarálták, hogy a szövetség afganisztáni katonai műveletei lezárulnak, az afganisztáni NATO-műveletekben részes összes brit alakulat is hazatér – jelentette be a brit miniszterelnök.

“Nyilvánvaló okokból nem fogom felfedni távozásunk menetrendjét, de annyit elmondhatok a Háznak, hogy katonáink zöme már elhagyta (Afganisztánt)” – mondta parlamenti felszólalásában Boris Johnson.

Kijelentette: 2001 óta egyetlen terrortámadás sem indult afganisztáni területről nyugati célpontok ellen, a terroristák kiképzőtáborai megsemmisültek, és az al-Kaida terrorhálózat vezetésének megmaradt tagjai sem Afganisztánban élnek.
Mindez az Egyesült Államok vezette, elsöprő nemzetközi támogatással, többtucatnyi ország katonáinak részvételével végrehajtott fegyveres beavatkozás eredménye, és Nagy-Britannia büszke lehet arra, hogy ebben a kezdetektől fogva részt vett – mondta a brit miniszterelnök.

Világ tükör | PannonHírnök 

Facebook 


Hasonló cikkek