Jól alakítottuk-e ki a gyerekszobát?

Az iskolakezdést megelőzően szülőként a mi feladatunk az, hogy a tanulást is megkönnyítendő, kellemes és egészséges környezetet alakítsunk ki a gyermekünk számára. Egy nem megfelelően berendezett szoba akár a gyermek egészségét áshatja alá.


Nagy hibát követhetünk el, ha nem megfelelőek a fényviszonyok a tanulósarokban, és egy rossz szék nem csupán a koncentrálást nehezítheti meg, de hosszú távon akár hát- és nyakfájást okozhat.

Ha a bútor ergonómiai szempontból nem megfelelő:
Fontos a megfelelő méretű íróasztal és tanulószék. Az íróasztal magassága a gyerek magasságától is függ, az ideális méret azonban 70-75 cm. A rossz tartás, a nem megfelelő ülő alkalmatosság hát- és derékfájást is okozhat, ezért erre egy fejlődésben lévő szervezet esetében különösen fontos figyelni.

Nem megfelelő megvilágítás, rossz irányból érkező fény:
A fényhomály erőlteti a szemet, így a látás romlását okozhatja – és fáradékonyságot, fejfájást is kiválthat, akár a gyermek tanulási kedvét is elveheti. Ezért az íróasztalt tanácsos az ablakhoz közel elhelyezni, hogy minél több természetes fény érje a gyerek szemét. A jobbkezeseknél 60-70 fokos szögben szemből vagy balról érkezzen a fény, míg balkezeseknél éppen fordítva.


Ha az alvás körülményei nem teszik lehetővé a nyugodt pihenést:

A gyerekek iskolai előmenetelénél a koncentrálni tudás alapvető ez pedig a jó alváson is múlik. Az alvás mennyisége mellett annak minősége is meghatározó. Fontos, hogy milyen a matrac (a keményebb, merevebb matrac ad megfelelő támaszt a hátgerincnek) és a szoba jó szellőzése is lényeges. Nem szabad hagyni, hogy a kisebbek túl sok babával pakolják teli az ágyukat, mert azok nem csupán kényelmetlenné tehetik a fekvést, de porfogók, ezért akár allergiát is kiválthatnak.

Ha csupán erre a néhány alapvető szabályra figyelünk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk jól teljesítsen az iskolában. Persze minden változtatásnál vonjuk be a döntésbe őt is, mert a fentiek mellett az is fontos, hogy a szoba lakója hogyan érzi magát a környezetében!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Képek forrása: https://1.bp.blogspot.comhttp://www.ideauno.sk

Kapcsolódó cikkünk:

Vélemény, hozzászólás?