Jön a „jóindulatú” ukránosítás

A Miniszteri Kabinet jóváhagyta az ukrán nyelv fejlesztése és funkcionálása 2022–2030-ra vonatkozó állami programjának koncepcióját – közölte a zakarpattya.net.ua Olekszandr Tkacsenko művelődési és információpolitikai miniszter Telegram-bejegyzésére hivatkozva.

Sok munka vár ránk. Gyakorlatilag ide tartozik a más nyelvű emberek ukrán nyelvhez való hozzáállásának fokozatos megváltoztatása, az adott lépés fontosságának tudatosítása, a teljes értékű átmenet lehetőségének biztosítása. Az önkéntes átmeneté. Mert mi a legjobb indulatú (legnyugodtabb ,legpuhább…) ukránosítást támogatjuk, mely hosszantartó hatású kell, legyen. Céljaink elérése érdekében oda kell hatni, hogy megjelenjen az ukrán nyelven való olvasás,  beszéd, éneklés, elbeszélés igénye” – fogalmazott a miniszter.

Csupán egyetlen adalék a „legjobb indulat” (a tárcavezető a lahidnij kifejezést használja, melynek jelentése, a szövegkörnyezettől függően: nyájas, kegyes, jóságos, nyugodt, stb.) illusztrálására: július 16-án életbe lép a nyelvtörvény azon cikke, melynek értelmében az állami és önkormányzati tisztségviselőknek vizsgán kell bizonyítani ukrán nyelvtudásukat

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek