Jön a kormány újabb ajándéka: a nyugdíjprémium

Novák Katalin szerint négy év múlva teljes lesz a nyugdíjprémium, ami így 13. havi nyugdíjjá alakul át.

A Pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett frissített költségvetési előrejelzése foglalkozik a nyugdíjasok juttatásaival, illetve azok kilátásaival – írta meg a Portfolio. Hozzátették: a nyugdíjasok jövőbeni életkörülményeit alapvetően határozza meg a makrogazdasági pálya, valamint a kormány döntései.

Ezért nem mindegy, hogy a kormány milyen makrogazdasági előrejelzéssel kalkulál. Az tudható, hogy 2021-től indul a 13. havi nyugdíj visszaépítése: 2021-2024 között a januári nyugdíjon felül a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 1-2-3-4 heti nyugdíjat/ellátást fognak kapni. Vagyis 2024-re teljes egészében visszaépül a plusz egyhavi nyugdíj.

Prémium szépen, lassan

A Portfolio közölte: a Pénzügyminisztérium most megjelent anyaga kitér arra, hogy azokban az években, amelyekben a GDP növekedése meghaladja a 3,5%-ot a nyugdíjasok újra részesülhetnek nyugdíjprémiumban. Ha megnézzük a kormány legújabb GDP-növekedési pályáját, akkor azt mondhatjuk, hogy jövőre még határeset lehet a nyugdíjprémium teljesítése (épp 3,5%-os növekedést vár a kormány), azonban 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is várható nyugdíjprémium.

A portál hangsúlyozta: a kormány frissített inflációs előrejelzése alapján pedig az is kiolvasható, hogy mekkora éves alapemelésre számíthatnak az időskorúak minden a következő évek januárjában. Ezek szerint 2021 és 2024 között minden évben stabilan 3%-os nyugdíjemelés várható – írta meg a Portfolio.

Miniszteri videó is

Erről Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is szólt abban a videóban, amit január 2-án posztolt Facebook-oldalán.

Forrás: portfolio


Hasonló cikkek