Jön a nemzeti vakcinagyár?

Múlt év végén megalapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, immár egy cég áll a kutatások mögött – olvasható az Mfor.hu-n.

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. Ahogy az Mfor kiderítette, a cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben „egyetértett azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezzel el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését”. Még az előző évi költségvetést terhelve rögvest biztosítottak is 1,63 milliárd forintot a büdzsének az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében, további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára.

Vasárnap egyébként Orbán Viktor beszélt arról, hogy akár oltóanyag-nagyhatalom is lehetünk. Ha ez megvalósul, akkor szinte korlátlan mennyiségben állhat rendelkezésre a koronavírus elleni vakcina. (Mfor)


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek