Jön az egyszeri korona-vakcina

Az oroszok sem tétlenkednek, a Szputnyik Light azonban még messze van a nagyobb szabású klinikai kísérletektől.

A CNBC és az Associated Press alpaján az Index arról számolt be pénteken, hogy az amerikai Johnson & Johnson multinacionális vállalat tulajdonában levő belga Janssen Biotech beadta az ideiglenes forgalomba hozatal iránti kérelmét az Egyesült Államokban az új típusú koronavírus elleni vakcinájára.

A védőoltás különlegessége, hogy minden eddig már engedélyezett és még vizsgált oltóanyaggal ellentétben csak egy dózis szükséges belőle. Ebből kifolyólag a védelem is 3-4 héttel gyorsabban alakul ki az eddigi oltásokkal összehasonlítva.

A Janssen koronavírus elleni oltásának klinikai vizsgálati eredményeit napokkal ezelőtt, január 29-én mutatták be, és a cég nem is várt túl sokáig az engedélyezési kérelem beadásával.

Ugyanis a vakcina 40 ezer beteg vizsgálata alapján 66 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a fertőzést, de a súlyos esetek kialakulását 85 százalékkal csökkenti.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jelenlegi elvárása a legalább 50 százalékos hatékonyság, ami teljesül is. Az eredmény ugyan elmarad a Pfizer és a Moderna vakcináinál tapasztalt, akár 90 százaléknál is magasabb védettségnél, viszont sokkal hamarabb alakul ki a hatás.

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőzőbetegségek Intézetének igazgatója, és az USA elnökének egészségügyi főtanácsadója szerint „a lényeg a súlyos lefolyású esetek megelőzése. Erre nagyon hatékony a Janssen oltása. Ezzel sok szenvedést és halálesetet tudunk majd gyorsan megakadályozni!”

Az oroszoknál is készül az egydózisú oltás

Februártól lesz elérhető a koronavírus elleni, orosz gyártmányú egydózisú Szputnyik Light vakcina – közölte korábban a Szputnyik V oltóanyag gyártója.

Ugyanakkor a világban zajló klinikai vizsgálatok aktuális állapotát rögzítő, az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma által működtetett clinicaltrials.gov szerint a Szputnyik Light klinikai vizsgálatának 1-es és 2-es fázisa, vagyis a „kis mintás” vizsgálatok még nem kezdődtek el.

110 emberen fogják tesztelni első körben az oltóanyagot, és a klinikai vizsgálatok végét jelentő, a vizsgálatok eredményeit összegző tanulmány megjelenése július végére várható.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek