Jövő évtől fizetniük kell az ukránoknak, ha Európába utaznak

Ukrajna állampolgárai 2023-tól már csak külön engedéllyel utazhatnak be a schengeni övezet országaiba. A könnyített vízum kiváltásának díja 7 euró lesz.

A Jevropejszka Pravda vasárnap írt arról, hogy az EU külső határellenőrzését segítő információs rendszer – amelynek 60 másik ország mellett Ukrajna is tagja lesz – bevezetését az eredeti ütemtervhez képest egy évvel elhalasztotta, így az 2022 helyett 2023. január 1-től lép hatályba.

Az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (EITAS) a schengeni térségbe utazó, vízumkötelezettség alól mentes, nem uniós polgárok belépését szabályozza. A tavaly augusztusban elfogadott szabályok szerint nekik az EITAS honlapján, vagy mobiltelefonos applikációján regisztrálniuk kell és 7 eurós díj fizetése ellenében engedélyt kell szerezniük az utazásuk előtt.

AZ ENGEDÉLY KITÖLTÉSE AZ EB SZERINT LEGFELJEBB 20 PERCET VESZ IGÉNYBE, A 7 EURÓS DÍJ PEDIG HÁROM ÉVIG, TÖBB BEJEGYZÉSRE LESZ ÉRVÉNYES. A KISKORÚAK, ILLETVE A 70 ÉV FELETTIEK MENTESÜLNEK A DÍJFIZETÉS KÖTELEZETTSÉGE ALÓL.

Az EITAS az utazás előtt ellenőrzi, hogy az utazók adatai felbukkannak-e a belső biztonsági, a határellenőrzési illetve a migrációs információs rendszerekben, így segít időben azonosítani a potenciálisan veszélyt jelentő embereket.

Az EITAS üzembe helyezésével a teljes vízumkötelezettséggel rendelkező országok köre nem változik, a schengeni övezetbe vízum nélkül, előzetes engedéllyel 61 ország, közük Ukrajna állampolgárai léphetnek be. Ezeknek az országoknak az állampolgárai Andorrába és Monacóba is csak EITAS engedéllyel léphetnek be 2023 elejétől.

Forrás:Kiszó


Hasonló cikkek