Jövőre emelkedik a gyermekgondozási segély Szlovákiában

A parlament Szociális Bizottsága jóváhagyta a gyermekgondozási segély jövő évi emelését, amelyet a Smer-SD képviselői terjesztettek elő.

A megemelt gyesre azok a szülők jogosultak, akik a gyermek megszületése előtt munkaviszonyban voltak. Számukra a gyes összege 370 euróra emelkedik. Azoknak a szülőknek, akik csak rövid ideig vagy alkalmanként dolgoztak, illetve nem kaptak terhességi-gyermekágyi segélyt, 270 euróra nő a támogatás összege.

Ez 150 eurós emelést jelent a segély jelenlegi összegéhez képest.

A bizottság Erik Tomáš javaslatát is elfogadta, amely értelmében most nem kerül sor a valorizációra (szorzó, melynek segítségével a nyugdíjba vonulás évét számítják ki), mivel az emelés összege messze meghaladja a valorizáció összegét.

Ján Richter munkaügyi miniszter májusi számításai szerint a gyes emelése körülbelül 140 ezer szülőt érint, a költségvetés számára ez mintegy 145 millió eurós pluszkiadást jelent. A gyes emelése a kormány szociális csomagjának a részét képezi.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek