Jövőre ingyen ebéd járhat a szlovákiai diákoknak, ovisoknak

2003-ban még csak az alapiskolások 44%-a étkezett az iskolában, 2017-ben már a 70%-uk. Az óvodákban ez az arány 86%-ról 97%-ra emelkedett. Az óvodákban már 2019. január 1-ével bevezethetik az ingyenes ebédet. Az alsó és felső tagozatos alapiskolás diákok jövő szeptembertől ebédelhetnének ingyen.

A kormány így biztosítana elég időt a városoknak és a községeknek, valamint az oktatási intézményeknek arra, hogy beszerezhessék a szükséges technikai felszerelést, és szükség esetén bővíthessék a személyzetet az iskolai étkezdékben. Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter elmondta: a tárcája kész segítséget nyújtani, hogy biztosítva legyen a kellő számú dolgozó az iskolai étkezdékben. Példaként a közfoglalkoztatási projektet említette, amelyre 8,5 millió eurót fordítanak. Ennek köszönhetően akár 1000 álláskereső is elhelyezkedhet konyhai kisegítőként.

A pénzügyminisztérium további kétmillió eurót ígért arra az esetre, ha problémák merülnének fel az intézkedés gyakorlati megvalósítása során. A ZMOS pedig mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ebéd árát fedező, 1,20 euró értékű hozzájáruláson túl sehol se kérjenek felárat. „Azt akarjuk, hogy az ebédek tényleg ingyenesek legyenek” – hangsúlyozta Robert Fico.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek