Jövőre ugyan itt!

Befejezéséhez érkezett a Bartók Plusz, vasárnap bezárta kapuit az idei fesztivál. A hagyományokhoz híven ezúttal is nagyszabású operagálával fejeződött be a programsorozat.

 

A programsorozat 9. napján, szombaton a korábban megszokott nyüzsgés jellemezte a programok színhelyeit. Az Erzsébet téren híres operettekből összeállított műsort láthatott a közönség a Miskolci Operabarátok Egyesületének előadásában, majd a Miskolci Dixieland Band és Illényi Katica koncertje következett.

 

Zárókoncert a Nagyszínházban (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Vajda János)

 

Világhírű tenor lépett színpadra Korngold A halott város című operájának bemutatóján a Nagyszínházban. Robert Dean Smith alakította a férfi főhőst, aki- Bátori Éva partnereként- elkápráztatta gyönyörű hangjával a nézőket. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kocsár Balázs vezényelte.

Az előadás után a Reményi Ede Kamarazenekar és Weszely Ernő tangóharmonika művész közös koncertjére került sor.

Vasárnapra is maradt még bőven program. Orgonahangverseny, EstHajnal Zenekar-koncert, térzene a Perecesi Bányász Fúvószenekarral és népszerű musicaldalok alkották a kísérőrendezvények műsorát. Nagy sikert arattak a West side story, valamint a Rómeó és Júlia slágerei Vágó Zsuzsi, Seres Ildikó, Varga Andrea, Jancsó Dóra, Veréb Tamás és Cselepák Balázs előadásában.

Színházi gálaesttel zárult az idei Bartók Plusz. Az ünnepi esemény háziasszonya Miklósa Erika volt, aki énekesként is fellépett. Olasz és magyar slágereket hallottunk tőle és Cselóczki Tamástól. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Cser Ádám vezényelte.

Az Operaíró-verseny eredményhirdetésére is ezen az estén került sor. Első díjat nem adott ki a zsűri. Kesselyák Gergely igazgató azzal magyarázta, hogy nem született igazi népopera, ezért három különböző elismerést adományoztak a szerzőknek. Népszerűségi-díjat kapott Eugenia Manolides (szerzeménye: La Pisanella), Szakmai-díjas lett Andrzej Karalow (Kepler), a Tehetség-díjat pedig Szűcs Apor érdemelte ki A hallei kirurgus című operájával.

Véget ért az idei Bartók Plusz Operafesztivál. A szervezők elmondták a következő évi kapcsán, hogy operaíró-verseny és „Ezrek operája” a 15. miskolci operafesztiválon is lesz.

Találkozzunk jövőre ugyanitt! Búcsúzik a tudósító: Vona Ildikó

 

(Nyitókép: A fesztivál ikonikus figurái, Bartók három színpadi művének főszereplői – fotó: Vona Ildikó)


Hasonló cikkek