Jubilál a Borsodi Fonó

Már a 20. Borsodi Fonó Folk Fesztivál kerül megrendezésre június 3. és 5. között a Diósgyőri várban. Látványosságban és koncertekben most sem lesz hiány: a vár épületében, a vásártéren és a Lovagi tornák terén zajlanak majd a különféle programok.

 

Fellép többek közt a Quimby, a Halott Pénz, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Szabó Balázs Bandája, Little G. Weevil. A programok sorát mesterség-bemutatók, népi játszótér, kézműves vásár, utcazene, fesztiválkocsma, táncházak színesítik. A vásártéren 40 vendéglátóhely kínálja ételeit, italait. Különleges környezetben ismerkedhetnek a látogatók 6 magyar tájegység boraival, kóstolhatnak kézműves söröket, ízletes pálinkákat.

A fesztivál története az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor a miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Házban kezdetét vette a Folklór esték című rendezvény. Ebből nőtte ki magát a- mostanra összművészeti eseménnyé bővült- Borsodi Fonó. Megőrizte azonban népművészeti és folkfesztiválos alapjait, hagyományait. Nagyszínpada idén a Lovagi tornák terén lesz.

A rendezvényt május 30. és június 3. között az úgynevezett Gyermek Fonó vezeti fel, mely során az általános iskolás tanulók nyerhetnek bepillantást a néphagyományok világába. A mostani esemény visszatekintés lesz az eltelt 20 évre, ugyanakkor kezdetét veszi egy új korszak. A jubileum alkalmából az elmúlt időszak legemlékezetesebb perceit felidéző kiállítás nyílik, ahol helyi fotóriporterek, művészek alkotásait tekintheti meg a nagyközönség.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: a Diósgyőri vár és Nagy Lajos király szobra


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek