Jubileumi egyetemi napok – ingyenes rendezvényekkel!

A jubileumi XV. KEN, azaz Komáromi Egyetemi Napok rendezvénysorozat hétfőn reggeltől péntekig tart. Az ingyenes programokar mindenkit szeretettel várnak!

Szervezője a Selye János Egyetem és annak Hallgatói Önkormányzata. A rektor úr az egyetemistákat arra kérte, hogy ne csak a lazább szórakoztató programokon, hanem a fajsúlyosabb előadásokon is szép számban vegyenek részt. „Kívánom, hogy a KEN hozzon fényt egyetemünk hallgatói és Komárom város polgárai életébe!“

Bárdos Gyula, a CSEMADOK országos elnöke a 70 évvel ezelőtt alakult szövetség történetét és érdemeit ismertette. Igyekezett eloszlatni a tévhitet, hogy a CSEMADOK egy kommunista rendszer által hátrahagyott csökevény. “Bár Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) valóban azért szorgalmazta a Kárpát-medence legnagyobb kulturális szervezetének létrehozását, hogy az majd szolgálja az egypártrendszert, ám a gyeplő hamarosan kiesett a kezéből, s a hazai magyarságot egységbe kovácsoló tömörülés önálló életet kezdett élni.” A szervezet ma is felemeli hangját a kisebbségi jogtiprások kapcsán, miközben fontos feladata az egészséges nemzettudat és magyar kulturális értékeink megőrzése, illetve átörökítése a következő nemzedékekre.

A felvidéki magyar sajtó helyzetéről tartott vitaműsor, majd a magyar orvoslás gazdag múltját feltáró, Ércnél maradandóbb című kiállítás megnyitása követte a programot. A hétfői napot a hagyományos tanár-diák estek zárták.

Kedden a Konferencia-központban vért adhattak a másokon segíteni vágyók és a migrációval kapcsolatban is érdekfeszítő előadásra került sor. A Tanárképző Karon megnyílt a Száz év képekben című kiállítás, amely a felvidéki magyarság egy évszázadát képeken jeleníti meg, de ugyanitt jelen voltak gyakorló tanárok is, akik egyetemi élményeik, és munkába állásuk kapcsán tartottak beszámolót. A napot a Művészetek éjszakája zárta, ahol hallgatóink megcsillogatthatják kreativitásukat és tehetségüket.

Szerdán a Tudományos Diákköri Konferenciánra (TDK) kerül sor, amelyen az egyetem hallgatói mutathatják be tudományok kutatásaik eredményét. Az este pedig a játékoké – idén is lehetőség van a Játékok Éjszakája elnevezésű eseményen társasjátékokkal és egyéb szórakoztató programokkal feldobni az estét.

A csütörtököt hagyományosan a sportrendezvények indítják, ám újdonsággal is készültek a szervezők. A délelőtti sportnap a Sirály kollégium előtti füves területre kerül, ahol árusok és karriersátrak is lesznek, délután háromtól pedig ügyességi játékokra, végül hajnalig tartó szabadtéri koncertekre és lemezlovas-bemutatókra is sor kerül a Sirálymenti parti keretén belül.

Pénteken a Futás a jövőért elnevezésű jelképes eseménynek jut a főszerep. A Sirály kollégiumtól kezdenek futni az egyetemisták, később csatlakoznak a középiskolások, aztán az alapiskolások, majd az óvodások is, s mindnyájan együtt futnak tovább a Klapka térre. Ezzel szimbolizálva, hogy Felvidéken lehetséges az anyanyelvünkön tanulni az óvodától egészen az egyetemig.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek