Július 27-én ismét friss a Szabad Újság

A Szabad Újság 30. heti ajánlója

• A dél-tiroliak többsége a saját államot, vagy az Ausztriához való visszatérést választaná megfelelő jogi alapfeltételek mellett. Ezt gondolja Arno Kompatscher tartományi elnök. A cikk eredetije a News című osztrák magazin 26. számában jelent meg, az interjút a Pro Civis munkatársai fordították magyarra.
• Átmeneti politikai korszakot élünk Szlovákiában. Szlovákia Patyomkin-falut épített fel a kisebbségi jogok terén. A kisebbségi helyzetjelentés olyan, mint a vegetáriánus farkas esete. A Kárpát-medencei magyarság vezetői közös nyilatkozatban ítélték el az Európai Unió „elhibázott bevándorláspolitikáját és a kényszerbetelepítést”. Tusnádon jártak a Magyar Közösség Pártja politikusai.
• A szlovákiai munkaügyi központok nonprofit szervezetekkel együttműködve kezdik meg az ingyenes élelmiszercsomagok eljuttatását a leginkább rászoruló személyeknek és családoknak.
• A vezekényi születésű, Dunaszerdahelyen élő Horváth Gábor, fizikus-kutató és egyben az AceTone zenekar billentyűse. Sikeres és kiegyensúlyozott fiatalember. Még csak most ért a krisztusi korba, de már eddig is több nagy nemzetközi tudományos projektben vett részt és saját terméket is fejlesztett. Munkásságáról faggattuk a tudóst.
• Inámban a „mézes faluban” az idén tizenhetedik alkalommal emlékeztek meg, ünnepség keretében, a faluban élt neves méhészről, Sőtér Kálmánról.
• „Jobb egy patrióta, mint néhány idióta.” Ez a mondat, amely egy bajor politikus szájából hangzott el két hónappal ezelőtt, és ez jól mutatja az európai viták egyik síkját. Csáky Pál jegyzete.
• Az elmúlt években megszokhattuk, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédével a következő politikai évad fő csapásirányát jelölte ki. A már évek óta Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem – tréfás összevonással Tusványos – nem egy alkalommal adott alkalmat a kormányfőnek elméleti fejtegetésekre, tágabb összefüggések felvázolására. Nézzük, mit mondott az idei szabadegyetemen.
• Az Országút Társulat Hadifogoly-emlékek címmel pályázatot hirdet. A XX. század egyik nagy csapása a magyarságra a világháborúkat követő hadifogság. Százezrek szenvedték el, katonák és civilek. Sokan sosem tértek vissza. A hazatérteket pedig némaságra akarta kényszeríteni a diktatúra. De sokan nem hallgattak: vallottak írásban, beszéltek családnak, barátoknak. Azóta elmúltak a vészterhes idők, és vele a félelmek. Beszélni és tudni kell a történelemnek erről a rút arcáról. A pályázatokat a Felvidékről is várják.
• Balit az élő istenek szigeteként emlegetik. E csodálatos tájon él Csonka István, zenetanár. Kaposváron végezte tanulmányait, emellett a hitoktatói szakot is befejezte. A messzi távolban a kodályi hagyományokat a gamelán zene oktatásában kamatoztatja, emellett egy templomi kórust is vezet.
• Szülőföldünk, a történelmi Magyarország Felvidéke több jeles személyiséggel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát, tudományt, társadalmi és politikai életet. Külön kategóriába tartoznak a diplomaták, akik hazájukat idegen államokban vagy nemzetközi szervezetekben képviselték. Tevékenységükről sajnos keveset tud az utókor. Ilyen Dr. Tahy László diplomata is.
• Ha nyaralni megyünk, ne csak a fürdőruhát és a többi nyári holmit rakjuk be a bőröndbe. A gondtalan vakáció érdekében a poggyászba mindenképpen kerüljön bele néhány alapvető gyógyszer is.
• Hogyan válasszon a szülő felelősségteljesen sportot gyermekének? A gyermekeket nem szabad elriasztani a sporttól. Inkább váljék az a hobbivá.
• Receptekkel, keresztrejtvénnyel, tanácsokkal, horoszkóppal, a Türelemjáték következő részével és műsorújsággal keresse az újságárusoknál.


Hasonló cikkek