Július 5-től lép érvénybe az új határrezsim – megint lezárják a kisebb határátkelőket Szlovákiában

Csak a beoltottaknak nem kell karanténba vonulniuk a határ átlépésekor. Már igényelhető az uniós digitális COVID-útlevél. A COVID-automata szerint, hétfőtől 33 járás lesz zöld-, 46 pedig sárga fázisban Szlovákiában. A delta variáns tünetei: fejfájás, magas láz, sűrű orrváladék, száraz köhögés.

A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új “riasztórendszer” lesz. A rendszeren belül három fokozatot különböztetnek meg, ezek fogják meghatározni az országba érkező személyek ellenőrzésének intenzitását. Július 5-től Szlovákia a második fázisban lesz, ami azt jelenti, hogy meghatározott időkben intenzív ellenőrzés lesz a határokon.

Az első, ún. zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart. A második, ún. narancssárga fázisban a Szlovákiába érkező személyek többségét ellenőrzik, meghatározott időszakokban. Hogy mikor, az a határátkelő jellegétől függ. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják.

A harmadik, ún. fekete fázisban minden személyt ellenőriznek a határátkelőkön, a nap 24 órájában, a hét minden napján. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják, de az is előfordulhat, hogy a kormány elrendeli a belső határok ideiglenes ellenőrzését, és meghatározza, mely átkelőket lehet használni. A második és a harmadik fázisban a teherforgalom kivételt fog élvezni az ellenőrzések alól.

A beoltottaknak a határátlépés után az úgynevezett GreenPass felmutatásával, vagy a QR-kódjukkal ellátott dokumentummal kell igazolniuk, hogy megkapták a vakcinát – közölte az egészségügyi tárca. Akik nem kaptak oltást, azoknak az eHranica rendszerben kell regisztrálniuk, és a határátlépést követően 14 napra karanténba kell vonulniuk. Legkorábban a karantén ötödik napján végeztethetnek PCR tesztet.

Már igényelhető a digitális, uniós COVID-útlevél. Az érdeklődők az interneten kérhetik, és a Slovensko IT által kiadott állami GreenPass alkalmazásban tárolhatják a dokumentumot.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek