Júliustól már igényelhető a „startkölcsön” Szlovákiában

Július elsejétől Szlovákiában a 35 évnél fiatalabb friss házasok az Állami Lakásfejlesztési Alaptól maximum 75 ezer eurót igényelhetnek kedvező kamatlábbal. A törvényjavaslatot a parlament nagy többséggel fogadta el.

Ma már tendenciának számít, hogy a fiatalok egyre később vállnak függetlenné. Ennek egyik oka az ingatlanárak emelkedése, kevesen engedhetik meg maguknak a saját lakás vásárlását önerőből, amihez jön még a kedvezőtlen lakáshitel, a magas kamatokkal.

A „startkölcsön” ötletét Csehországból vették át, ám annak egyes paramétereit még kedvezőbbé tették. „A »startkölcsön« célja, hogy segítse a fiatal családokat a függetlenné válásban és a gyermekvállalásban, ezzel is tovább javítva a demográfia adatokat Szlovákiában.” – emelte ki Sárközy Irén, a törvényjavaslat egyik beterjesztője. A kölcsönt a kérelem benyújtása előtt legfeljebb 12 hónappal korábban házasságra lépők igényelhetik.

A kölcsönt új és használt lakás vagy ház megvásárlására, illetve ezek felújításra egyaránt fel lehet venni. Mindegyik esetben az ingatlannal kell kezeskedni a felvett hitelért, amit minden házaspár csak egyszer igényelhet. A lakás alapterülete nem haladhatja meg a 80 négyzetmétert, családi ház esetében a 120 négyzetmétert, a terület felének ebben az esetben lakáscélokat kell szolgálnia. A garázst az alapterületbe nem számolják bele, az maximum 25 négyzetméter lehet.

Lakás és házvásárlás, illetve felújítás esetén is érvényes, hogy 15 ezer euróig 15 éves futamidővel és 1 %-os kamatlábbal, 15 ezer euró fölött 20 éves futamidővel és 2 %-os kamatlábbal kell számolni. „A »startkölcsön« további előnye, hogy a gyermekek születése után gyermekenként 2000 euró, de maximum hatezer euró írható jóvá.” – mutatott rá Sárközy, aki hozzátette, hogy Szlovákiában, különösen a vidéki falvakban sok a felújításra váró, hosszú idő óta lakatlan ingatlan. Ezen házak megvétele és/vagy felújítása vonzóbbá teheti a vidéki életet, ami így a vidékfejlesztésre is ösztönzően hat majd.

Emellett a duplájára emelkedett a gyermekek után járó adóbónusz, ami 532 eurót jelent és a gyermek hat éves koráig jár.  Egy másik javaslat az utazási csekk bevezetését valósította meg. “Ez ugyan csak Szlovákián belül érvényes, de a gyermek is felhasználhatja, így ebből finanszírozhatják például a szülők a nyári, akár a napközis táborokat is.” – nyilatkozta Bastrnák Tibor MOST-Híd képviselő.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek