JURI- Összeférhetetlenség állapított meg Trócsányi László kinevezésével kapcsolatban

Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg csütörtökön Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda állami megrendelései miatt – közölte újságírókkal Sergey Lagodinsky, a JURI egyik alelnöke Brüsszelben csütörtökön.

A zöldpárti német EP-képviselő tájékoztatása szerint a szakbizottság 11 tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását.

A magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága hallgatta meg annak érdekében, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy az EP külügyi bizottsága megvizsgálja Trócsányi alkalmasságát a biztosi pozíciójára. A szakbizottság döntése értelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel.

Nyilvánosságra fogják hozni azokat a pontokat, amelyek alapján a döntés megszületett

A zárt ülést követően kiszivárgott információk szerint a parlamenti szakbizottság nyilvánosságra fogja hozni azokat a pontokat, amelyek alapján a döntés megszületett. Hamarosan a nyilvánosság számára is hozzáférhető levelében a jogi bizottság azt fogja javasolni Ursula von der Layennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, hogy vizsgálja felül Trócsányi László biztosi jelölését – közölték.

Az EP jogi bizottsága csütörtöki meghallgatásán a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumbot Ursula von der Leyen a közlekedési porfóliója javasolta. A megfogalmazott indokok szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

A novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságba jelölt tagokat a nekik szánt területtel foglalkozó parlamenti szakbizottságok hallgatják meg.

Az EP külügyi bizottsága az eredeti menetrend szerint október 1-jén hallgatja meg Trócsányi Lászlót

Trócsányi Lászlót az uniós biztosi pozíció betöltésére az EP külügyi bizottsága az eredeti menetrend szerint október 1-jén hallgatja meg. Ha erre sor kerül, a magyar biztosjelöltre mintegy háromórás vita vár, amellyel a képviselők a jelöltek alkalmasságát kívánják felmérni.

Az első meghallgatások után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintetteket, akik ennek hiányában azonban további kérdéseket kaphatnak írásban vagy újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely ez esetben végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket. Ebben a fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor. Az Elnökök Értekezlete október 17-én értékeli az eredményeket. A testület végleges összetételét tükröző listáról október 23-án szavaznak a képviselők az EP strasbourgi plenáris ülésén. Végül pedig az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Trócsányi László megteszi a szükséges jogi lépéseket a döntéssel kapcsolatban

A mai napon az Európai Parlament jogi bizottsága 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyemmel szemben. A nyilvánosságnak helyt nem adó zárt ülésen a hozzám feltett minden kérdésre transzparens választ adtam, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal” – reagált Trócsányi László az EP jogi bizottságának döntésére.

A magyar biztosjelölt ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben a szükséges jogi lépéseket meg kívánom tenni. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak abban, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelőn készülhessek fel” – fogalmazott Trócsányi László közleményében.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha megnyitnák a határokat

Az Európai Parlament bevándorláspárti képviselői nem tűrik el, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, amikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük – közölték.

Pártreakciók az EP jogi bizottságának döntésére

A Fidesz szerint lehangoló, hogy a magyar ellenzéki pártok megint Magyarország ellen áskálódnak. Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben magyar újságíróknak arról beszélt: Trócsányi László igazságügyi miniszterként a bevándorlás megállításának kidolgozója volt.

A Demokratikus Koalíció szerint „nemcsak Trócsányi bukott, hanem vele Orbán politikája is”.

 

 

 

 


Hasonló cikkek