Justin Trudeau a muszlimok érzékenységét védte a franciaországi lefejezések kapcsán

A szólásszabadság határaira figyelmeztetett pénteken Justin Trudeau a franciaországi Mohamed-karikatúrák kapcsán, és úgy vélte, tiszteletben kell tartani mások, köztük a muszlimok érzékenységét. A kanadai miniszterelnök szerint egy mozi nézőterén is tilos azt kiabálni, hogy tűz van.

„Mindig meg fogjuk védeni a szólásszabadságot, de vannak határok. Egy mozi zsúfolt nézőterén is tilos azt kiabálni, hogy tűz van” – szögezte le Trudeau.

A miniszterelnök a kanadai sajtónak arról beszélt, hogy egy pluralista és sokszínű társadalom tagjainak tisztában kell lennie szavaik következményével, és azzal, mit okozhatnak velük másoknak, különösen azon közösségeknél, amelyeket még mindig hátrányos megkülönböztetés ér.

Trudeau ugyanakkor elítélte a Franciaországban csütörtökön végrehajtott támadásokat, kiemelve, hogy semmivel sem lehet azokat igazolni.

A muszlimok világszerte csütörtökön ünnepelték Mohamed próféta születésnapját. Ezen a napon egy tunéziai támadó három embert gyilkolt meg a nizzai Notre-Dame-bazilikában, rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetőzött, Lyonban pedig őrizetbe vettek egy késes támadásra készülő afgánt.

A támadásokra két héttel azután került sor, hogy október közepén egy menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölte és lefejezte Samuel Paty középiskolai történelemtanárt.

Párizs külvárosában, miután a tanár a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek