Kaktuszok fenyegetik a növényvilágot a Kiskunságban

A kaktuszok több fajtája özönfajjá vált mára, nem csak a Duna-Tisza közén de Európában is. Az elmúlt napokban Kéleshalom és Tázlár környékén távolították el a kaktuszállományt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen veszélyeztetik a többi növényfajt.

Egy faj kivételével az amerikai kontinensen honosak a különböző kaktuszfélék, melyek napjainkra kedvelt dísznövényekké váltak a hazai kertekben. Ez különlegességük mellett köszönhető annak is, hogy télálló növényfaj.

A fügekaktusz, más néven medvetalpkaktusz és más bokorkaktuszok példányait már több helyen is megtalálták az országban a természetvédelmi őrök és a természetjárók, többek között a Pilisben, a Vértesben és a Kiskunságban is. Ezek a fajok jól tűrik a téli mínuszokat, így jó vízáteresztésű talajra és napos helyre kerülve gyorsan meghonosodnak, szaporodásnak indulnak és telepeket képeznek, kiszorítva maguk körül minden más növényt.

A Duna–Tisza közén Ágasegyházán, Kunbaracson, Kun­adacson, Tázláron és a Kéleshalmi homokbuckákon is találtak már állományokat a nemzeti park munkatársai. A szakemberek ilyenkor eltávolítják a szúrós növényeket.

A kaktuszok a hazai természetes élőhelyeken nemkívánatos, idegenhonos, potenciálisan inváziós növényfajok, melyek élőhelyfoglalásukkal kiszorítják az őshonos növényeket. Célszerű otthon, a kertünkben is kerülni a tájidegen növényfajok ültetését, helyettük inkább őshonos fajokat válasszunk, vagy olyan dísznövényt, amiről biztosan tudjuk, hogy nem terjed agresszíven. A kaktuszok gyakran kertből vagy temetőből kivadulva jutnak ki a környező gyepekre, vagy zöldhulladékként kerülnek a természetbe.

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek