Kalandosra sikeredett koncerttel indult a Miskolci Szimfonikusok új szezonja

Vona Ildikó

 

Egy rangos fesztivál, a Les Nuits de la Citadelle zárókoncertjén játszottak Dél-Franciaországban, az események azonban nem úgy alakultak, ahogyan előzetesen tervezték.

Sisteron történelmi városka Provence megyében, Marseille-től 133, Nizzától 180 km távolságban található. Bár kis település, de mediterrán klímája és különleges, régi épületei sok turistát vonzanak. A „Les Nuits de la Citadelle” elnevezésű művészeti fesztivál közel egy hónapig tartó rendezvény, ide kapott meghívást a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A hangversenyen Mendelssohn, Sibelius, Bizet és Brahms műveit játszották, új művészeti vezetőjük, Antal Mátyás vezényletével. Az est hegedű szólistája Sayaka Shoji volt.

Meghajlás a koncert végén (Fotó: Miskolci Szimfonikus Zenekar)

Szinte beestek a színpadra a miskolci muzsikusok, ugyanis az augusztus 13-ra meghirdetett hangversenyüket – a meteorológia által jelzett viharok miatt – egy nappal előbbre hozták a szervezők.

Váratlan helyzet adódott: már a megérkezés napján fel kellett lépniük. Szerencsére a Zenekar sikeresen megoldotta, és közel 1000 ember állva tapsolta őket a koncert végén.

Legközelebb januárban utaznak külföldi turnéra a Miskolci Szimfonikusok, az olaszországi Ravennában játszanak majd.

Egyre több felkérést kapnak külföldi szereplésekre. 2016 őszén Párizsban, 2017 márciusában Nottinghamben, 2017 őszén Athénban, 2018 februárjában a párizsi Champs-Elysées Színházban, most pedig Dél-Franciaországban koncerteztek.

Sisteron műemléke (Fotó: Zsekov Éva Mónika)

Visszatérésük után megtartották a hagyományos évadnyitó társulati ülést, így hivatalosan is elkezdődött a 2018/2019-es szezon. Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető arról tájékoztatott, hogy bérleteik szépen fogynak, a Bartók Rádió öt koncertjüket rögzíti majd, kettőt pedig élőben közvetít, ami hatalmas elismerést jelent számukra.

Évadnyitó társulati ülés: (b-j) Antal Mátyás, Szászné Pónuzs Krisztina és Kiss János alpolgármester

Antal Mátyás, az új művészeti vezető értékelte a francia turnét, beszélt a Miskolchoz fűződő emlékeiről és vázolta vezetői elképzeléseit:

Célom: minél több neves karmestert és szólistát hozni a Zenekarhoz. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy jó közérzettel dolgozzunk a következő évben – hangsúlyozta Antal Mátyás.

Az évadnyitó társulati ülés után azonnal elkezdődött az első próba.

(Fotó: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Zsekov Éva Mónika, MTI)

 


Vona Ildikó

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek