Kalavská alkotmánytörvény formájában terjesztette elő a szlovákiai kórházreformot

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a szlovákiai kórházak megreformálásáról szóló alkotmánytörvény-javaslatot.

A minisztérium kilátásba helyezte, hogy a reform további törvények és kormányrendeletek módosítását fogja igényelni. A tárcavezető azt szeretné, ha a tervezett változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezné. Korábban ebben egyezett meg Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével is.

A Most-Híd és az SaS kilátásba helyezte a reform támogatását. Az alkotmánytörvénybe foglalt reform deklarált célja a színvonalas, biztonságos egészségügyi ellátás, valamint a kórházak jobb megközelíthetőségének biztosítása. Kalavská várhatóan augusztus 21-én terjeszti a javaslatot a kormány elé. Ahhoz, hogy az alkotmánytörvény formájában benyújtott reformot elfogadja az SZK Nemzeti Tanácsa, legalább 90 képviselő támogató szavazatára lesz szükség. Eddig csak az SaS párt jelezte egyértelműen, hogy első olvasatban támogatni fogja a törvényjavaslatot.

Andrej Danko, az SNS elnöke például kijelentette: nem szeretné, ha a reform következtében kórházakat zárnának be. Kalavská többször elmondta, hogy erre nem fog sor kerülni. A reform támogatását nem zárta ki a Sme rodina ellenzéki mozgalom sem, ugyanakkor a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) bírálta azt. A szervezet szerint nincsenek megfelelően felkészülve a gyakorlati megvalósításra.

A minisztérium a lépést az Egészségügyi Politikai Intézet (IZP) elemzésével és előrejelzésével indokolta, amely szerint abban az esetben, ha nem változik semmi, 2030-ig 3100 orvos és csaknem 10 000 egészségügyi nővér fog hiányozni a szlovák egészségügyből. A reform lényege, hogy a kórházakat három kategóriába készülnek csoportosítani aszerint, hogy az egyes kórházak milyen típusú egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. Azokra fektetnének nagyobb hangsúlyt, amelyek terén az adott kórház jó teljesítményt nyújt. Az egészségügyi biztosítók nem fognak szerződést kötni olyan egészségügyi szolgáltatásokra, amelyek nem felelnek meg a megszabott feltételeknek.

Ha elfogadják az alkotmánytörvényt, az 2024. január 1-jével léphet hatályba. Addig kellene átalakítani a jelenlegi kórházakat új típusúakra.

Forrás: ma7.sk

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek