Kálmán Imre operettjével indul az évad Miskolcon

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. A 195. évadot széles és színes repertoár jellemzi: lesz benne operett, opera, dráma, vígjáték, musical, színmű, mesejáték, táncszínházi produkció és kortárs magyar darab.

A cirkuszhercegnő, Három nővér, Hunyadi László, Édes Anna, Szentivánéji álom – öt bemutatóra kerül sor a Nagyszínházban, a többi játszóhellyel együtt pedig összesen tizenhat premiert tartanak a 2018-2019-es szezon folyamán. Kedden már a megszépült teátrumban kezdődtek el a próbák. Nyáron több részét felújították az épületnek: festettek, kicserélték a kopott szőnyegeket, javítást végeztek a nagyszínházi forgódeszkán, valamint megteremtették annak feltételeit, hogy egyszerre lehessen előadást tartani a Kamarában és a Játékszínben.

Évadnyitó társulati ülés: (b-j) Béres Attila direktor, Kriza Ákos polgármester, Szabó Máté, Keszég László, Szőcs Artur (Fotó: Gálos Mihály Samu)

Béres Attila igazgató néhány számadatot is megosztott a társulat tagjaival. Az elmúlt évadban 470 előadást játszottak. Több mint 139 ezer fizető nézőt vonzott a Miskolci Nemzeti Színház, ami a vidéki intézmények között abszolút első helyet jelent. Tizennégy fesztiválmeghívásnak tettek eleget, ezeken tíz szakmai díjat nyertek el, és öt állami vagy városi kitüntetést kaptak a művészek. A Kivilágos kivirradtig lett az évad legjobb előadása a színikritikusok szerint. A Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) Rózsa Krisztián A Kaukázusi krétakörben nyújtott alakításáért Básti Lajos-díjat kapott. A Városmajori Színházi Szemlén a nézők szavazatai alapján a miskolci Furcsa pár lett a szemle közönségdíjas előadása. A Gyulai Várszínház nyári fesztiválján az Elza, vagy a világ vége című darabbal szerepelt a borsodi teátrum. Papp Endre Titán-díjat kapott a Gólyakalifa produkcióért, a Cirkuszhercegnő pedig a 80 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad egyik kiemelkedő eseménye volt.

Jelenet a margitszigeti  produkcióból (Fotó: Éder Vera)

Az idei műsorterv garantálja a sokszínűséget, a minőségre pedig garancia a társulat. Az évadnyitót követően rögtön elkezdődtek a próbák, október közepére már 6 új bemutatóval várják a közönséget. Szeptember első vasárnapján ismét megrendezik hagyományos kitelepülésüket a főutcára, ahol a nézők ízelítőt kaphatnak az előttünk álló szezon darabjaiból. Az évad legelső premierjére 2018. szeptember 21-én kerül sor, Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjét Szabó Máté állítja színpadra. Júliusban már tartottak egy előbemutatót Budapesten. A margitszigeti szabadtéri produkció érkezik most Miskolcra, főbb szerepekben Eperjesi Erikával, Dobó Enikővel, Miller Zoltánnal, Szőcs Arturral, Harsányi Attilával, Bojtos Lucával.

Szabó Máté rendezővel beszélgettem a készülő darabról:

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk – meséli Szabó Máté –, hogy bár a szabadtéri produkció most kisebb térbe kerül át, ám attól nem lesz kevesebb, sőt bizonyos tekintetben itt is több lehet az előadás. Ugyanis a két színpad különböző tulajdonságai miatt hiányoztak, kimaradtak olyan elemek, amelyek csak itt valósulhatnak meg. Ott is volt forgószínpad, azonban nem tudott annyit, mint a mi forgószínpadunk. Nem akarom elárulni – legyen meglepetés –, de, amit a díszlet tud, azt most 100 %-osan megmutatjuk. Többet, mint amire a Margitszigeten lehetőség volt.

Jelenet az előadásból (Fotó: Éder Vera)

Kálmán Imrét nagyon szeretem,  igen komoly értéket képviselő zeneszerzőnek tartom ebben a műfajban. Olyan, mint amikor az ember lelát az átlátszó tenger legaljára, pedig az szinte feneketlenül mély. Valós érzésekből gyökerező zene, nem giccses – ez a fontos! –, mely magán viseli az embernek a  történelem és társadalom által ejtett sebeit. Az operett karakterek olyanok, mint a commedia dell’arte esetében; valójában archetípusok, amelyek remekül működnek. Ha kedvet kellene csinálni a nézőknek hozzá, azt mondanám:

ez egy sokszínű, fizikai és lelki értelemben vett zsonglőrmutatványokkal és akrobata számokkal teli, nagyszabású zenés előadás.

A közönségnek a rácsodálkozás örömét adja remélhetőleg, azáltal, hogy rámutat, mekkora attrakciók rejlenek az emberi kapcsolatokban, milyen hihetetlen bohócszámokra vagyunk sokszor képesek a szerelmi életben is, és mindezt úgy, hogy közben egy valódi cirkusz kellős közepén vagyunk. Igazi és valódi cirkuszokat láthatunk” – zárta szavait a rendező.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek