Kalocsán mégis elfogadták az egyszer már elutasított költségvetési módosításokat

Kalocsán több hiányosság észrevételével eddig elutasították a költségvetés módosítását, amely hiányosságok többek között rendezvényköltségek elszámolásának hiányosságaira és a megemelkedett energiaárak fedezetének hiányára mutatott rá, de most mégis sikerült áttolni a döntéshozókon.

 

Törvény írja elő, hogy egy évben négyszer kell módosítani a büdzsét

 

A képviselő-testület legutóbbi ülésén visszakerült napirendre a 2022. évi költségvetés második módosítása, mivel korábban nem sikerült elfogadtatni a városatyákkal. Dr. Filvig Géza polgármester a szavazás előtt emlékeztetett: törvény írja elő, hogy egy évben négyszer kell módosítani a büdzsét, és csak minősített többséggel lehet megtenni. A korábbi ülésen hiányzott egy kormánypárti képviselő, így az ellenzékben ülők vissza tudták tartani a módosítást, amiben véleményük szerint tisztázatlan tételek, bizonytalanságok vannak.

A kétségeiket ismét megosztották a városvezetéssel, mivel a napirendet érdemi változtatás nélkül terjesztették vissza, igaz, módosító javaslatot sem terjesztett be senki.

 

A támogatói szerződések megkötése folyamatban van

 

A polgármester a véleményezési szakasz előtt jelezte: ha ezúttal sem szavazná meg a testület a módosítást, akkor az önkormányzat megszegi a törvényi kötelezettségét és ezt további intézkedések miatt jeleznie kell a kormányhivatalnak.

Dr. Vincze András kifejtette: érti, hogy sürgető a voksolás, de ugyanazzal a gonddal szembesült, mint legutóbb: nem látja, hogy a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ részéről beérkezett-e a paprikafesztivál szervezési költségeibe, így a városi büdzsébe is belekalkulált tízmillió forint szponzorációs bevétel.

Filvig Géza közölte: a támogatói szerződések megvalósítása továbbra is folyamatban van, de úgy gondolja, nem sikerült elérni a tervezett célt, hiszen a magáncégekkel kötött szóbeli megállapodások óta energiaválság alakult ki, így többen visszakozhatnak a folyósítástól. A végleges számok leghamarabb a 3-4. módosításban szerepelhetnek – tette hozzá. Vincze András megjegyezte: mivel a polgármester korábban úgy fogalmazott, hogy „mindig, minden köbméterrel és forinttal el kell számolni”, ő sem vár kevesebbet a paprikafesztivál kapcsán.

 

Kalocsán a költségvetésben 220 milliós lyuk van?

 

Király Róbert szintén azzal a kifogással élt a büdzsé módosítása kapcsán, ami korábban is zavarta: a kasszán a megemelkedett energiaárak miatt legalább 220 milliós lyukat lát, amit a városvezetés ingatlaneladások értékesítésével kíván betömni, de ez eddig nem járt sikerrel.

Mint mondta, neki az az érv kevés, hogy az eladásokra a B után van „C és D terv is” – idézte a polgármestert, mert konkrétum nélkül a módosításnak sincsen alapja. Szabó Balázs erre ráerősítve azt mondta: nem azért nem szavazza meg a költségvetés-módosítót, mert nem ugyanazokkal az emberekkel szerepelt a választási plakáton, akik támogatják azt, hanem mert nem látja lefedve a kiadásokat. Ettől függetlenül elismerte: jobb ötlete neki sincs egy ekkora tétel előteremtésére.

 

Nagyon sok a gazdasági bizonytalanság

 

Filvig Géza megköszönte a képviselő nyíltságát, majd aláhúzta: nagyon sok a gazdasági bizonytalanság ebben az időszakban, így jelenleg nem tud pontosabb adatokat a testület elé tárni. Folyamatban vannak tárgyalások értékesebb ingatlanok eladásáról, ám ezek egyelőre nem hivatalosak. Jelezte továbbá, hogy a gázszámla miatt keletkezett 220 milliós többletköltség csak a kezdet, hiszen a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény felől további 30–40 milliós pluszkiadásra számít a megemelkedett élelmiszerárak miatt, sőt, egyelőre folyamatban van a villamosenergia közbeszerzése is, ami ugyancsak nagyságrendileg többe fog kerülni az eddigiekhez képest.

A napirendet az ezúttal teljes létszámmal felálló testület kormánypárti többsége elfogadta.- irja a Baon.hu

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek