Kamasz gyerekeink és a műveltség

Milyen a mai tinik műveltségi színvonala? Ma mást és másképpen olvasnak a fiatalok, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Más lehetőségeket ad és mást is követel meg tőlük a digitális világ.  Szülőként valóban van okunk az aggodalomra?

Világszerte és hazánkban is kutatások igazolják, hogy a ma fiataljainak olvasási szokásai elsősorban az interneten fellelhető tartalmakra összpontosulnak – sokan a kötelező olvasmányokról is itt próbálnak tájékozódni -, és a média erőteljes befolyása is megfigyelhető egyes típusú könyvek (gondoljunk csak a Harry Potter-történetek sikerére, vagy néhány éve népszerűvé váló vámpírtörténetek) népszerűsége kapcsán. De gondoljunk csak bele: már a nyolcvanas-kilencvenes években is milyen kínszenvedés volt az iskolai években egyes kötelező olvasmányokon átrágni magunkat!  A világ változik. A mai fiatalok számára a régies nyelven íródott művek gyakran nehezen érthetők, a szereplők viselkedése  is alig értelmezhető…

Néhány évtizede még a szabadidős tevékenységekben egyre nagyobb arányban tér hódító a televízió jelentett gondot a könyvek hátrányára, ma pedig már a okostelefonról is bárhonnan elérhető internet megnövekedett szerepe jelenti a veszélyt: “a ma tinédzserei lassan írni és olvasni is elfelejtenek” – hangzik el egyre több szülő szájából az aggodalom.  A felnövekvő gyermek számára meghatározó mindazoknak a magatartási és viselkedési mintáknak a megismerése, amelyeket azok a személyek tanúsítanak, akikhez érzelmileg erősen kötődik, akikkel azonosul – tehát a szülei. Ha egy gyerek azt látja otthon, hogy a szülei igen ritkán, vagy sohasem vesznek könyvet a kezükbe, az otthoni olvasás iránti érdektelenség lesz a minta a számára.Vagyis, ha a szülő esténként kedvenc sorozatát nézi, könyveket pedig csak ritkán olvas, ne lepődjön meg azon, ha csemetéje is fontosabbnak tartja a monitort vagy a telefon kijelzőjét böngészni.

Pedig a számítógép előtt ücsörgő gyermekünk hasznosan is tölthetné az idejét  – akár ott, a gép előtt is! Az iskolai olvasmányok egyre nagyobb hányada érhető el már digitális formában is, ha elég ügyes, akár ingyenesen letölthető elektronikus példányokra bukkanhat akár az Országos Széchenyi Könyvtár oldalán. (http://mek.oszk.hu/) Az olvasási vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az olvasott információ mennyisége nem lett kevesebb, mint a korábbi időszakokban – egyszerűen arról van szó, hogy mást és másképpen olvasunk: szörfözünk a neten. Az ide-oda csapongás jellemző a témák megválasztásában és az olvasott szövegek sorrendjében is.

A ma fiataljai is kíváncsiak, fel akarják fedezni a világot – de a jelen világa jobban érdekli őket, mint a múltban jelentős művek. Ám ha sikerül felkelteni a érdeklődésüket, gyorsan tudják értékelni és értelmezni az olvasottakat. Tehát talán csak arról van szó, hogy a megnövekedett hatalmas mennyiségű információ feldolgozása mellett kevésbé marad energiájuk az elmúlt korokra. De ha az érdeklődési körének megfelelő tartalmakat talál, azt el fogja olvasni. Legyen az akár valamely népszerű fantasy-sorozatból készült regényciklus…

Természetesen fontos a színvonal – de vegyük észre, hogy a semmit nem olvasás és a a magas színvonalú műveltség között igen nagy ív feszül és ebbe sok minden beleférhet. Ha gyermekünk korán megszereti az olvasást és hagyjuk, hogy az őt érdeklő témákban elmélyedjen,  saját magától is el fog jutni a magasabb szintekre, hiszen tanulmányaihoz is szüksége van az információk megszerzésére. Az a fő kérdés, hogy ezt milyen módszerekkel és milyen hatásfokkal és eredménnyel tudja megtenni, mert ez is megalapozhatja a további sikereit az életében.

Ha azt akarjuk, hogy a gyermekünk igazán érdeklődő, művelt, olvasott és tájékozott legyen, így vegyük rá az olvasásra:

  • adjuk meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel a kora temperamentumához illően gyorsan juthat megfelelő információkhoz (megfelelő internet-használat megtanítása)
  • mutassunk példát: vegyünk gyakran könyvet a kezükbe (kisgyermek korától ezt lássa)
  • teremtsük meg a körülményeket: szerezzük be e-book olvasót (erre a célra már sok nagy képernyős telefon is alkalmas lehet), ajándékozzunk neki e-könyveket
  • beszélgessünk az olvasmányokról (tegyünk fel kérdéseket).

Ne feledjük: a hozott-látott minta a legfontosabb, ami erősebb hatást gyakorol ránk, mint bármilyen kérés vagy szigor!

 


Hasonló cikkek