Kamatot emelt a Bank of England

A várakozásokkal ellentétben, több mint három év óta először kamatot emelt a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön bejelentette, hogy az eddigi 0,10 százalékos mélységi rekordról 15 bázisponttal 0,25 százalékra emelte az alapkamatot (Bank Rate).

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – legutóbb 2018 augusztusában emelte alapkamatát, amely akkor 0,75 százalékon tetőzött.

A csütörtökön bejelentett mostani kamatemelés mindössze a harmadik a Bank of England részéről a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta eltelt több mint egy évtizedben.

A brit jegybank tavaly márciusban, a koronavírus-válság kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette az addigi 0,75 százalékról a csütörtöki kamatemelésig érvényben volt 0,10 százalékra irányadó kamatát, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (388 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank 875 milliárd font erejéig brit állampapírt, 20 milliárd font értékben a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési osztályzatú fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England csütörtöki tájékoztatása szerint a 15 bázispontos kamatemelést a kilenctagú monetáris tanács 8-1 arányban szavazta meg, vagyis csak egy tanácstag – Silvana Tenreyro – voksolt kamattartásra. A mennyiségi enyhítés 895 milliárd fontos keretösszegének fenntartását a tanács egyhangúlag megszavazta.

Londoni pénzügyi elemzők a decemberi kamatdöntő ülés eredményének csütörtöki ismertetése előtt arra számítottak, hogy a koronavírus omikron változatának gyors nagy-britanniai terjedése miatt a Bank of England még vár a kamatemeléssel, annak ellenére is, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) alig egy nappal korábbi tájékoztatása szerint a tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 5,1 százalékra, több mint tíz éve nem mért ütemre gyorsult az októberben mért 4,2 százalékról. A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

A brit jegybank monetáris tanácsa a kamatdöntés bejelentéséhez fűzött csütörtöki közleményében elismeri, hogy a múlt havi kamatdöntő ülés óta felbukkant omikron koronavírus-variáns gyorsan terjed Nagy-Britanniában és világszerte egyaránt. A testület szerint ugyanakkor a kockázatos befektetési eszközök kilábaltak a kezdeti globális áresésből, és a fejlett piaci szuverén kötvényhozamok is csökkentek.

A monetáris tanács közleménye szerint a Bank of England elemzőstábja november óta hozzávetőleg fél százalékkal csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei negyedik negyedévi értékére adott előrejelzését, és jelenleg azzal számol, hogy a GDP-érték ebben a negyedévben még mindig 1,5 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől.

A testület hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a Bank of England elemzői a téli időszak legnagyobb részére 5 százalék körüli inflációt várnak, és azzal számolnak, hogy a tizenkét havi infláció jövő áprilisban 6 százalék környékén tetőzik.

A közlemény kiemeli, hogy a Bank of England inflációs célja mindig érvényben van, és az árstabilitás fenntartására szóló jegybanki mandátumnak minden más tényezővel szemben elsőbbsége van a brit pénzügypolitikai keretrendszerben.

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek