Kamionossztrájk Pozsonyban

A mai keddi napon várhatóan a korábban megszokottnál is nagyobb dugókra kell számítani Pozsony bevezető útjain, a Teherfuvarozók Uniója (UNAS) lezárja az egyik legfontosabb út, a D1-es autópályáról Nagyszombat irányából bevezető Rožňavská egy szakaszát.
Az érdekvédelmi szervezet az útlezárást azzal indokolja, hogy a kormány nem teljesítette követeléseiket. A tiltakozásról december végén döntött a szervezet. Két követelésük van: az útadó 50 százalékos csökkentése és az elektronikus útdíjfizetés leállítása, amíg az ország számára hátrányos rendszer hibáit ki nem javítja a kormány.

Az elektronikus útdíjrendszert a Számvevőszék is bírálta, mivel a befolyó összeg csaknem fele a rendszert üzemeltető Skytoll számláira kerül. 2010 óta mintegy 1,5 milliárd eurót szedtek be a teherfuvarozóktól a közutak használatáért, de ennek kevesebb mint egytizedét, mintegy 90 millió eurót fordította az állam az úthálózat fejlesztésére. Pedig a rendszer bevezetésekor az egyik ígéret az volt, hogy a befolyó összeget útépítésre, az utak javítására költi a kormány.

Az UNAS legutóbb 2010-ben tiltakozott útlezárással éppen az elektronikus útdíj bevezetése miatt.

Forrás: parameter.sk

Fotók: UNAS-archív


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek