Kamu webáruházzal mintegy 3 milliós kár

Nem jogerős ítélet született azoknak a férfiaknak az ügyében, akik webáruházukon keresztül árultak elektronikai cikkeket, a kifizetett termékeket azonban nem küldték meg a vevőknek.

A két vádlott 2014 augusztusában határozta el, hogy létrehoznak egy gazdasági társaságot, amelyen keresztül elektronikai és számítástechnikai eszközöket értékesítenek. Az eladáshoz webáruházat üzemeltettek, s az árucikkeket (pl. külső merevlemez, fényképezőgép, memóriakártya) ezen keresztül értékesítették. A vásárlások során kedvezőbb ajánlatok ígéretével arra ösztönözték a vevőket, hogy a vételárat előre utalják át.

A megrendelt termékeket azonban nem küldték meg, ugyanis azok nem álltak rendelkezésükre. Céljuk kizárólag a sértettek által átutalt összeg jogtalan megszerzése volt.

A vádlottak 2014 decembere és 2015 augusztusa között 76 sértettnek összesen 2.804.253 forint kárt okoztak. Az eljárás során – az I. rendű vádlott kártalanításának köszönhetően – az összeg megtérült.

Az I. rendű vádlott tekintetében a bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi büntetlen előéletét, az idő múlását, s azt, hogy az okozott kárt a tőkeösszeg tekintetében hiánytalanul megtérítette. Figyelembe vette továbbá, hogy a vezető szerepet az elkövetés során a II. rendű társa töltötte be. Súlyosító körülményként a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, valamint az elkövetett bűncselekmények nagy számát rótta fel.

A II. rendű vádlottnál enyhítő körülményként csupán az idő múlása volt figyelembe vehető, míg súlyosító volt többek között, hogy a bűncselekményt büntető eljárás és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2020. január 28-án hozott ítéletében a vádlottakat bűnösnek mondta ki 12 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettében, 63 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétségében, valamint folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalás vétségében. Az I. rendű vádlottat 1 év 8 hónap 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, míg II. rendű társát 2 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, az I. rendű vádlott 3 napot tartott fenn, míg társa fellebbezett.

birosag.hu

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek