Karácsony: A főváros legnehezebb éve van mögöttünk

Budapest majd 150 éves történetének egyik legnehezebb éve van mögöttünk és csak remélhetjük, hogy a folytatás nem lesz ilyen nehéz – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as fővárosi kitüntető címek átadásán hétfőn.

    Karácsony Gergely a koronavírus-járványra utalva azt mondta, a vírushelyzet óriási erőpróba volt mindenki számára, de a járvány megmutatta Budapest igazi arcát is. Ez a város mindig a forradalmak, a jövőkeresés városa volt, de a válsághelyzet megmutatta, hogy “tudunk nagyon fegyelmezettek, egymásra odafigyelőek lenni, úgy viselkedni, mint egy nagy család, egy erős közösség” – fogalmazott.
Ezt az erőt, amely ebben a közösségben van, sokan építik a munkájukkal, a kultúra követeiként, orvosként, a közösségért és a városért tenni akaró emberként – folytatta a főpolgármester. Budapest sokszínűsége ellenére egy együtt lélegző, együtt gondolkodó szolidáris közösség – hangoztatta.

A főpolgármester felidézte, hogy tavaly volt harmincéves az önkormányzatiság intézménye, és az önkormányzatiság, mint az emberekhez legközelebb álló politika, hozzá is tesz valamit a közösségekhez. “Ezek a helyi közösségek és az állam valahol itt, az önkormányzatokon keresztül találkoznak”, és ezért fontos vívmánya volt a szabad világnak – mutatott rá.
Karácsony Gergely szerint Budapest elsősorban mégsem az, amivé a politikusok teszik, hanem amivé a sportolók, a művészek, az élet egyéb területén kiválót alkotó emberek teszik, egy szerethető várossá.
A főpolgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőről, operatőrről. Karácsony Gergely azt mondta, Ráday Mihály életútjában benne volt mindaz, amit főpolgármesterként fontosnak érez. Mint mondta, Ráday Mihály tudta, hogy az a város, amely megfeledkezik az értékeiről, nem tud miből építkezni a jövőben – mondta.

Karácsony Gergely a díjazottakhoz szólva úgy fogalmazott: mindannyian nagy büszkeségei a városnak.
2020-ban díszpolgári címet kapott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Kenedi János újságíró, Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, esszéíró és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Riz Levente, Budapest XVII. kerület Rákosmente néhai polgármestere és Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító posztumusz kapta meg a díjat.      A díszpolgári címeken kívül átadták a Pro Urbe Budapest-díjat, a Budapestért-díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a budapestiek esélyegyenlőségéért adható Zalabai Gábor-díjat, a dr. Barna Sándor-emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért-díjat.      A fővárosi kitüntető címeket Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes adta át.


Hasonló cikkek