Karácsony Gergely bevallotta mégis van pénz a Lánchíd felújítására

Úgy tűnik, mégis van pénz a fővárosi önkormányzat kasszájában a Lánchíd felújítására – erről beszélt az M1 Híradójának Karácsony Gergely.

Az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan még több pénzt kért a főpolgármester a kormánytól – a már megítélt hat milliárd forinton felül – , hogy elkezdődhessen a rekonstrukció. Végül tegnap mégis kiírták a feltételes közbeszerzési eljárást. A kormány már nem egyszer cselekvésre szólította fel Karácsony Gergelyt. Tarlós István ugyanis csaknem kétszáz milliárd forintos plusszal adta át neki a város vezetését.

A Lánchíd felújítását pénzügyi problémák nem akadályozzák – nyilatkozta az M1-nek Karácsony Gergely. A főpolgármester az LMP 49. kongresszusára sietve közölte azt is: azért kellett kilenc hónapot várni a felújítást elindító feltételes közbeszerzési eljárás kiírására, mert az önkormányzat nehéz anyagi helyzetben van.

Az elmúlt időszakban elfogadott törvényi módosítások olyan megszorításokat jelentenek a főváros számára, amelyek hosszútávon kétségessé teszik, hogy finanszírozható-e az önkormányzat működése, a Lánchíd beruházásánál pedig tudomásul vesszük, hogy a kormánynak csak ennyit ér a Lánchíd, a többit a főváros bele fogja tenni.

“A kormány nem ad elég pénzt”

Néhány hete az ATV stúdiójában a főpolgármester még azt állította: eddig azért nem léptek, mert a kormány nem ad elég pénzt a Budapest jelképének számító híd rekonstrukciójára. Arra a műsorvezetői kérdésre nem tudott válaszolni Karácsony Gergely, hogy miből fizetné ki a kivitelezőt, ha az önkormányzat egy kedvező árajánlatot kapna a felújításra.

Miközben Karácsony Gergely napi témává tette a Lánchíd ügyét, a politikai üzengetéshez a baloldali pártok is csatlakoztak. Az MSZP-s Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető például a már 2018-ban jóváhagyott 6+1 milliárd forinton felül, további pénzeket követelt a kormánytól. Pedig Karácsony Gergely egyik helyettese, a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor is elismerte: megvan a pénz a Lánchíd felújítására.

Tele van a főváros pénzzel

„Kellene néhány gyakorlati ember a Fővárosi Önkormányzatba” – reagált a Kossuth Rádió egy korábbi reggeli műsorában a Lánchíd felújításával kapcsolatos politikai vitára Orbán Viktor miniszterelnök.

„Hát éppen hogy most a költségvetést tervezzük, látom, hogy a fővárosnak a számláján 100 milliárd vagy tán 180 milliárd forint van, tehát tele vannak pénzzel, csak értelmesen fel kellene használni. De most miután a választások megvoltak a fővárosban, egyetlen dolgot tudunk tenni, szurkolunk nekik, hogy sikerüljön.”

A Budapesti Közlekedési Központ pénteken közölte: a társaság igazgatósága jóváhagyta a Széchenyi Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes tender esetén, a beruházás jövő tavasszal indulhat el és 2023–ban fejeződne be, kivéve, ha azt, idő közben nem írják felül olyan vitatott ötletek, mint amire nemrég Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc volt minisztere utalt. A BKK elnöke ugyanis egy rádióinterjúban azt mondta: a híd számos műemlék elemét ki lehetne dobni, mert az szerinte költséghatékonyabbá tehetné a beruházást.

Forrás: M1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hasonló cikkek